Američané chtěli svůj politický systém vyhodit do povětří - tak se jim to podařilo

9. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Trump byl první hvězdou reality TV, pořadu The Apprentice, který získal nominaci hlavní americké politické strany. Během své kampaně se musel bránit před kritikou, že je pachatelem sexuálních útoků, a střetl se s rodinou padlého vojáků a s Miss Universe. V sedmdesáti letech je nejstarší osobou v historii, která byla zvolena americkým prezidentem.

Trump kopíroval a pozměnil Reaganovo heslo, že "udělá Ameriku znovu velkou". Heslo odkazuje na údajný zlatý věk Ameriky - v padesátých, možná v osmdesátých letech. Naznačuje, že o něj Američané přišli, ale slibuje, že ho obnoví. Lidi to přímo oslovilo. Byl to apel na srdce, nikoliv na rozum, v zemi, jejíž vlastenectví není radno podceňovat.

Po dobu deseti let byl Trump v televizi hlavní postavou v realitním pořadu The Apprentice, v němž uchazeči soutěžili o šanci pracovat v Trumpových podnicích. Deset let vnímali miliony Američanů Donalda Trumpa jako úspěšného byznysmena, který má moc říci: "Jste propuštěn!"

Vznikl z toho dojem, že je Trump vlivný, mocný a schopný. Pořad realitní televize vštípil Američanům něco, co ve skutečnosti není pravda. Legitimizoval falešnou skutečnost a pozměnil názor lidí na to, co je ještě přijatelná realita.

Problémem s Hillary Clintonovou jednak bylo, že byla součástí amerického dynastického establishmentu - kdyby zvítězila, znamenalo by to, že by v USA vládli dlouhou dobu jen Bushovi a Clintonovi. Její zranitelnost vyšla najevo, když se jí v demokratických primárkách téměř nepodařilo porazit čtyřiasedmdesátiletého Bernieho Sanderse, socialistu z Vermontu, jehož hlavním argumentem bylo, že americká ekonomika je zfalšovaná. V deindustrializovaných regionech a v oblastech, kde stagnují příjmy, využil Trump téže vlny protipodnikatelského a protiglobalizačního odporu.

Lidé, jejichž hospodářská situace se zhrošuje, chtějí jednoduché řešení a domnívají se, že ho Trump poskytne. Jak je zjevné z vzestupu populistů po celém světě, existují globální síly, nad nimiž Demokrati nemohli zvítězit.

David Axelrod, autor úspěšných Obamových volebních vítězství, napsal: "Otevřené prezidentské volby jsou utvářeny vnímáním stylu a osobnosti odcházejícího prezidenta. Voliči málokdy chtějí kopii toho, co už měli. Téměř vždy chtějí nápravu, osobní vlastnosti, které podle veřejnosti odcházející prezident nemá. Mnoho republikánů se dívá velmi kriticky na Obamovy vlastnosti, které zafungovaly v roce 2008 tak dobře. Rozvahu vnímají jako váhání, trpělivost jako slabost. Obamovy apely na toleranci a vášnivé přijetí americké rozrůzněnosti rozčílily mnoho lidí v základně Republikánů. Ti pohlížejí na rychle se měnící americkou demografii s podezřením. Obamův důraz na diplomacii se interpretuje jako zbabělství. Takže hlavní antitezí Obamy je u Republikánů nutně nesmysly hovořící, autoritářský, vzdorný Trump."

Trump se choval divoce nedisciplinovaně. Vystupoval šokujícím způsobem a urážel ženy, Afroameričany, Mexičany, muslimy, invalidy i občany podporující ústavní demokracii. Mnoho lidí s ním však souhlasilo.

Hlasování pro Trumpa bylo hlasem protestu, s ozvěnou brexitu. Dokumentarista Michael Moore se v říjnu vyjádřil: "Na celém Středozápadě, v tzv. zrezavělém pásu států, rozumím tomu, proč jsou lidé rozhněváni. A vidí Donalda Trumpa jako svůj Molotovův koktejl, který hodí do politického systému. Myslím, že chtějí systém vyhodit do povětří."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8435

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016