Andrew Sullivan: Americká republika se zrušila

10. 11. 2016

čas čtení 4 minuty



Videorozhovor v angličtině ZDE

Moderátor Jon Snow: Hovoříme nyní s britským autorem Andrewem Sullivanem, přispívajícím editorem New York Magazine. Andrew Sullivan je politický konzervativec, ale sociální liberál, který naléhal na Američany, aby nehlasovali pro Trumpa. Oni ale pro něho hlasovali. Vy jste přes noc napsal tento článek. V něm píšete "Republika se zrušila". Jak to myslíte?

Andrew Sullivan: Amerika byla vždycky vybudována na vlastní samosprávě. Že se lidi starali sami o sebe. Drželi si vládu od těla. A teď se lidi rozhodli, že předají veškerou vládu a správu svých věcí jedinému muži. Jedinému člověku, který to všechno pro ně zařídí. "Já sám to napravím." To je touha zbavit se všech problémů, napravit neřešitelný konflikt ve Washingtonu a předat to všechno jedinému muži.

Moderátor: Avšak neobsahuje americká ústava, kterou mnozí z nás vlastně obdivují, všechny ty kontroly, které mají zabránit neomezené moci? Nejvyšší soud. Sněmovna reprezentantů. Senát. Kongres. Vím, že je všechny ovládají Republikáni, ale oni jsou přece rozhádaní.

Andrew Sullivan: Ne, nejsou rozhádaní. Teď už vůbec nejsou rozhádaní. Všichni, kdo kritizovali Trumpa, jsou už pryč. Absolutně pryč. Teď bude čistka těch, kteří se proti Trumpovi postavili. Tohle je pro něho obrovské vítězství. Dokázal to stoprocentně podle svých vlastních podmínek, strana se to snažila zastavit, on je zničil. Tohle je teď jeho strana. Má Sněmovnu i Senát, pravděpodobně Sněmovnu i Senát na příštích osm let, tak tomu v současnosti bývá, a u Nejvyššího soudu pro něho pozdrželi jmenování nového soudce, Obamovi v tom zabránili, takže budou také ovládat Nejvyšší soud navždycky. Mají všechno. Není vůbec nic v systému, co by ho zastavilo, pokud se proti němu nepostaví charakter a morálka těch lidí, kteří v tom systému jsou.

Moderátor: Ale vy mluvíte o Republikánské straně. On ale vůbec není ani členem té strany. Jak se zmocní pák politických nuancí?

Andrew Sullivan: Protože on ovládl základnu. Důvodem, proč se proti němu nemohli během kampaně postavit, bylo, že voliči, základna Republikánské strany, ho uctívají. Milují ho a následují ho tak věrně, jak se to nestalo s žádným jejich vedoucím politikem už po celá desetiletí. Jejich loajalita je absolutní a senátoři a kongresmani nemohou jednat proti vůli svých řadových voličů. Protože ti voliči zuří, budou chtít pravicovější kandidáty a odstraní existující poslance, budoucnost Paula Ryana jako předsedy parlamentu myslím končí. Trump začne provádět čistky, jak to taky už přislíbil. Už mají seznamy nepřátel. Zbaví se těch republikánů, kteří se postavili proti Trumpovi.

Moderátor: Udělá Trump skutečně všechny ty věci, které řekl, že udělá? Nebylo hodně z toho jen prázdné vytahování se? Nebyla většina z toho divadlo, i když hrůzostrašné. Ta zeď. Ti muslimové. Všechno?

Andrew Sullivan: Ano, doufejme. Nevíme. Možná se vzdá toho všeho. Mnoho mých Republikánských přátel mi říká, Neměj obavy, on nic z toho nebude realizovat. Mým argumentem ale je, že když jste nažhavil polovinu země ohledně těchto otázek, když jste učinil explicitní přísliby, že budete deportovat 11 milionů lidí, že postavíte zeď, že zahájíte obchodní válku, že budete diskriminovat americké muslimy a podrobíte je zvláštnímu dohledu, jak pak můžete ty přísliby nesplnit? Trumpa natolik vytvořil dav, nakolik on vytvořil je.

Moderátor: Skončeme tedy o paní Clintonové. Byla nesprávnou kandidátkou? Mohl ten druhý muž v Bílém domě, Joe Biden, to vyhrát?

Andrew Sullivan: Ano. Myslím si, že Biden by býval vyhrál. Prosil jsem Bidena, aby kandidoval, Clintonová byla vždycky političkou třetího řádu, která byla k ničemu. Neměla absolutně žádnou schopnost lidi oslovit. Žádnou schopnost lidi inspirovat. Clintonová je symbolem všeho, co lidé na Washingtonu nenávidí. A tak namísto aby pro ni hlasovali, na poslední chvíli se rozhodli hodit do celého systému bombu a vyhodit ho do povětří. Problém je, že v důsledku toho může vyletět do povětří celý svět.

Moderátor: Budete emigrovat?

Andrew Sullivan: Absolutně ne. Já tady zůstanu a budu bojovat.

0
Vytisknout
6898

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2016