Americké prezidentské volby 2016

Prezident Trump patrně bude ve vleku korporátních lobbistů a neokonzervativců

10. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Pro mnohé překvapivé vítězství kontroverzního magnáta Donalda Trumpa lze charakterizovat jako jadrný nesouhlas deindustrializované Ameriky, opomíjených a frustrovaných lidí, ale i voličů s vyššími příjmy s neoliberálním statem quo a také jako neblahý posun k politické kultuře rasismu, sexismu a násilí; k politice autoritářství, ba fašismu. Je to zároveň nepříjemný, byť potřebný budíček pro mnohdy od reality odtržené liberály a levičáky, kteří bez rozmyslu podporovali sebevědomou kandidátku symbolizující tento establishment, a to navzdory její názorové nekonzistenci, skandálům či reálním politickým rozhodnutím, která vedla k rozsáhlé destrukci a úmrtí tisíců lidí.

Třebaže se miliardář Donald Trump stylizoval do role mluvčího americké pracující třídy a řada republikánů se proto od něj odvrátila, jeho tým zahájil jednání s korporátními lobbisty a republikánskými politickými vyjednavači. Bylo by dětsky naivní se domnívat, že Trumpova administrativa bude spravována americkým lidem, to se jen spousta magnátových voličů prostě nechala nachytat na jeho laciný populismus.

Trumpův tým se přirozeně bez mocných lobbistů neobejde a vyjednává kupříkladu s poradcem pro energetiku Michaelem Catanzarem, který pracuje pro Koch Industries (tato společnost je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v USA a finančně podporuje uskupení popírající globální oteplování) a Walt Disney Company, s členem Senátu Ericem Uelandem, který dříve pracoval jako lobbista pro banku Goldman Sachs (připomeňme, že Trumpova sokyně Hillary Clintonová za své projevy pro bankéře z Goldman Sachs získala téměř 22 miliónů dolarů), dále pak probíhají jednání s advokátem Williamem Palatucim, jehož právnická firma lobbuje za telekomunikační gigant Verizon a zdravotní pojišťovnu Aetna.           

Mezi dalšími uchazeči o pracovní příležitosti v Trumpově kabinetu jsou Ed Ingle a Steve Hart, lobbisté, kteří podle interních dokumentů pracovali na propagaci Trumpem nenáviděné dohody o Transpacifickém partnerství (TTP), dále pak představitelé lobbistických skupin prosazující zájmy Wall Streetu či zástupci lobbistické firmy reprezentující vlády Saúdské Arábie a Jižní Koreje.

Nově zvolený prezident Trump hodlá své skalní příznivce odměnit lukrativními posty ve své vládě. Opět se samozřejmě nejedná o nikoho z lidu, nýbrž o titány průmyslu, jestřáby a konzervativní politiky. K vážným zájemcům o funkci ministra vnitra patří zakladatel ropné společnosti Lucas Oil Forrest Lucas, ministerstvo financí by mohl řídit veterán z banky Goldman Sachs Steven Mnuchin, šéfem americké diplomacie by se mohl stát přední Trumpův stoupenec a republikánský sekyrář Newt Gingrich, ale při obsazení této klíčové pozice se uvažuje také o neokonzervativci a bývalém americkém velvyslanci při OSN Johnu Boltonovi. Pentagon by v případě, že získá souhlas Kongresu, mohl řídit bývalý ředitel Obranné zpravodajské agentury (DIA) generál Mike Flynn, hovoří se také o stoupenci administrativy George W. Bushe a jednom z nejkonzervativnějších senátorů Jeffu Sessionsovi či kongresmanovi a veteránovi z irácké války Duncanu Hunterovi.

K dalším zájemcům o ministerská křesla v Trumpově administrativě patří bývalý starosta New Yorku a jeden z předních stoupenců iráckého tažení Rudy Giuliani, bývalá guvernérka Aljašky a lídryně utrakonzervativního hnutí Tea Party Sarah Palinová, bývalý poradce prezidenta George H.W. Bushe Robert Grady nebo guvernér Chris Christie.

Trump hodlá do čela Agentury pro ochranu životního prostředí jmenovat předního klimatoskeptika Myrona Ebella a míní odvolat podpis Pařížské dohody. Někteří klimatičtí vědci za této situace předpovídají oteplení planety až o 7 stupňů Celsia oproti předindustriální éře, zatímco Pařížská dohoda má garantovat oteplení do 2 stupňů Celsia. 

Ačkoli již delší dobu známe jméno budoucího amerického viceprezidenta, v českých médiích se o politických postojích guvernéra Indiany Mikea Pence příliš nehovoří. Pence patří ke spolupracovníkům bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho a tehdy silně podporoval invazi do Iráku a kontroverzní zákon Patriot Act. Nový viceprezident ostatně neokonzervativního guru Cheneyho vnímá jako svůj vzor a hodlá jít v jeho stopách.

Pokud se zahraniční a čeští stoupenci Donalda Trumpa domnívají, že se nová americká vláda bude snažit o resuscitaci pošramocených vztahů s Ruskem, měli by si poslechnout viceprezidentskou debatu, v níž Pence de facto volal po úderech na ruské vojenské cíle v Sýrii a po vybudování systému protiraketové obrany v České republice a Polsku. Někteří pozorovatelé v Penceovi vidí šedou eminenci, díky níž bude nezkušený prezident Trump realizovat agendu Cheneyho neokonzervativců.          

I když bude nově zvolený americký prezident Donald Trump slavnostně uveden do úřadu až 20. ledna, již nyní je zjevné, že v jeho vládě zasednou korporátní lobbisté, neokonzervativci i politické zombie. Onen Trumpův příslib vlády v rukou amerického lidu byl samozřejmě pouhou marketingovou iluzí, jak získat vrcholnou politickou pozici v nejmocnější zemi světa.          

           

0
Vytisknout
9554

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016