Ve strachu před rozpadem Evropské unie vnutí evropská sedmadvacítka Británii tvrdý brexit

20. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Evropští politikové v 27 členských zemích dospěli k závěru, že "tvrdý brexit", tedy odchod Británie z EU za těch nejnevýhodnějších podmínek, bude jediným způsobem jak zabránit budoucím populistickým povstáním, které by mohly vést k rozkladu Evropské unie.

Tvůrce brexitu v Británii, šéf euroskeptické ultrapravicové strany UKIP Nigel Farage, varoval evropské politiky, že Marine Le Penová, šéfka ultrapravicové Nacionální fronty, by mohla realizovat politickou senzaci větší než brexit a vyhrát na jaře francouzské prezidentské volby. To by znamenalo, že by 60 let evropské integrace skončilo.

Podle čelných představitelů EU by poskytnutí příznivých podmínek Británii pro odchod z EU znamenalo existenční nebezpečí pro evropskou organizaci, protože by to povzbudilo podobné požadavky z jiných zemí s velkými euroskeptickými hnutími.

Jeden vysoký diplomat v EU konstatoval: "Pokud Británie není ochotna přijmout kompromis ohledně volného pohybu obyvatelstva, jedinou možností je tvrdý brexit. Jinak by to vypadalo, že ustupujeme zemi, která odchází. To by bylo fatální."

Le Penová chce, aby Francie odešla z Evropské unie i opustila eurozónu. 27 evropských států odmítne Británii přístup na evropský trh, pokud Londýn nesouhlasí s předpisy EU, včetně volného pohybu obyvatel, kapitálu, služeb a pracovních sil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7133

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2016