Editor Breitbart News: "V postpravdivé éře už na faktech nezáleží"

18. 11. 2016

čas čtení 4 minuty
Rozhovor s editorem Breitbart News (ultrapravicového serveru, z něhož opisují Parlamentní listy a jehož ředitel Steve Bannon se stal hlavním stratégem Donalda Trumpa:)

Moderátorka: Vy jste řekl, že ženy, které uráží něco na internetu, by měly vypnout počítač. Řekl jste, "Ano, samozřejmě pustíme ženy párkrát do roka na internet mužů, pokud budou dodržovat několik základních pravidel." Řekl jste, že hromadná muslimská imigrace musí skončit, nebo lidi poznají skutečnou kulturu sexuálního znásilňování. Tohle máme prostě přijmout bez protestu?

Milo Yiannopoulos: A mýlím se, když to říkám? Mýlím se, když to říkám?

Moderátorka: Odpovězte mi: Máme to prostě jen přijmout jako jeden velký vtip?

Milo Yiannopoulos: Máte s tím zacházet, jak to bylo zamýšleno, a nevytrhávat to z kontextu. Víte velmi dobře, že je to provokace, jejímž účelem je přimět lidi, aby mysleli a možná aby se zasmáli.

Moderátorka: Člověk, který stojí za všemi těmito provokacemi, člověk, který vás najal a proměnil vás ve "hvězdu", jak se sám charakterizujete, je nyní hlavním stratégem v Bílém domě. Co to znamená, že někdo, kdo má zvláštní potěšení z urážení lidí, někdo, kdo má potěšení z toho, že se může posmívat muslimům, je nyní v ohnisku moci?

Milo Yiannopoulos: Já lidi strašně rád urážím. Myslím, že ukřivděnci a bědovači, kteří se pořád prezentují jako oběti, představa, že pocity křivdy jsou něco mimořádně cenného, já myslím, že to musí skončit. A Amerika souhlasí.

Moderátorka: Co to vypovídá o vás? Co to vypovídá o tom člověku, který je nyní hlavním stratégem. Mělo by to Steva Bannona zajímat, že jsou lidé uraženi?

Milo Yiannopoulos: Ne. Protože Americe vládli třicet let lidé, kteří mají příliš velké starosti ohledně toho, jak se cítí jiní lidé. Ne ohledně toho, co si jiní lidé myslí. A mají příliš velké starosti ohledně pocitů namísto faktů. Po dlouhá desetiletí v Americe vládli ukřivděnci. Bojovníci za sociální spravedlnost, lidé, kteří pořád lomili rukama, feministky, aktivisté Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Všechny tyto organizace jsou posledlé v první řadě city a fakta odsunují dozadu. Šíří konspirační teorie a propagandu o údajné platové nerovnosti, o tom, že se na vysokých školách znásilňuje. To vůbec nemá nic společného s realitou. A nikdo proti tomu nebojuje.

Moderátorka: Co to vypovídá o Stevu Bannonovi, nynějším hlavním stratégovi Bílého domu, že vám je jedno, že urážíte invalidy, etnické menšiny, ženy, že je vám to jedno?

Milo Yiannopoulos: Mě zajímají fakta. Vaše pocity mě nezajímají.

Moderátorka: Ale vy jste přece řekl, že věříte ve svět v postpravdivé éře? Že na faktech nezáleží?

Milo Yiannopoulos: To řekl kdo?

Moderátorka: To je jeden z vašich citátů. "Žijeme v postpravdivé éře, kdy na faktech nezáleží, je to senzační," řekl jste.

Milo Yiannopoulos: Ano, to, co jsem tím mínil, je, že fakta už nestačí. Nyní musíte také být přesvědčiví a charismatičtí a zajímaví a zábavní. Jen vykládat lidem věci už dnes nestačí.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8927

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2016