Výročí Sametové revoluce: ČR jako bezprávní stát

17. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty



Co se mi vybaví 17. listopadu 2016, na výročí Sametové revoluce? Asi nejvíce tato čerstvá zpráva ze stránek Českého rozhlasu: „Cílem majitelů bylo vyvést z OKD peníze, tvrdí žaloba. Firma možná bude chtít po Bakalovi a NRW přes 60 miliard.“ Český rozhlas zveřejnil celý text žaloby. Podle ní bývalí akcionáři OKD porušili obchodní zákoník, který praví, že akcionář má právo na podíl ze zisku společnosti, ne ale do té míry, že vlastní kapitál klesne pod ten základní.

Mít zisk z něčeho, co není zisk. To je teď módní podoba kapitalismu. Zaneřádíme vám banky toxickými aktivy, přivedeme je na pokraj krachu, ale vy jako veřejnost to všechno zaplatíte a ještě nám dáte zlaté padáky. Kapitalismus ale tradičně stál na tom, že špatné hospodaření vede k pádu, že zisk je ze zisku a že zlodějina je základní porušení pravidel, bez nichž nedává celá kapitalistická soutěž žádný, ale vůbec žádný smysl. Princip, podle něhož bohatí mají právo mít zisk z nezisku, zisk z brutální škody, kterou spáchali, je princip feudální. Privilegovaná šlechta bere peníze od bezprávných poddaných jen proto, že je šlechtou.

Jak to, že ta žaloba přišla až tak pozdě? Dozvíme se někdy pravomocný rozsudek? A kdy? Za dvacet let? A budeme mu věřit? Nebo se najde nějaká klička? Osudy tisíců lidí a jejich rodin jsou v sázce a my nevíme tak základní věci. Nemáme právo, žijeme v bezprávním vakuu. Jistě by to mohlo být ještě horší. Čerstvou zprávou, která to velmi dobře ilustruje, je rezignace oděského gubernátora Saakišviliho, který obvinil ukrajinského prezidenta, že podporuje v jeho městě minimálně dvě mafiánská uskupení. To je ta nejhlubší frustrace, táhnoucí se napříč postkomunistickým světem. Anglosasové tomu říkají „bottom line“ (česky: výsledek dané věci).

Náš prezident ovšem verbálně proti panu Bakalovi často útočí, což k fungujícímu státu vůbec nemůže vést. Ani nějaké výroky politiků o tom, že je pan Bakala vinen. Pan Bakala je nevinen, dokud nerozhodne pravomocně nezávislý soud jinak. Pokud by se z politiků měli stát soudci, jsme zpátky ve stalinistických 50. letech. Ale když už jsme u našeho prezidenta, člověk si podle následující zprávy vůbec není jistý, zda útoky proti panu Bakalovi mohou být dostatečným vodítkem pro přesvědčení, že náš prezident není sám loutkou mafie: „Za celý problém špatného fungování prezidentské kanceláře je zodpovědna dvojice Mynář - Nejedlý. Ta si v podstatě „zprivatizovala“ Miloše Zemana pro sebe a kohokoliv cizího jen nerada k hlavě státu pouští. O to se jim u dveří stará v roli komorníka Jaroslav Hlinovský, oficiálně vedoucí prezidentova sekretariátu a Zemanův tajemník. Bez jejich svolení nesmí prezidentovi předat ani obyčejný vzkaz či telefon.

Na tuhle hradbu si opakovaně stěžují dlouholetí Zemanovi přátelé, třeba Zdeněk Škromach, František Ringo Čech nebo Miroslav Grégr. Aktuální atmosféru v prezidentské kanceláři popsaly redaktorům Seznam Zprávy důvěryhodné zdroje ze Zemanova okolí, ovšem striktně pod podmínkou anonymity. Oficiálně se k tomu nikdo z Hradu nechce vyjadřovat.“

Aby měla Sametová revoluce smysl, potřebujeme efektivní fungování práva. Kdo nám dá právo? Obávám se, že politici a mocní lidé u nás se právního státu bojí ze všeho nejvíce. Všechny ty volby, kampaně, urážky, lži, nenávist, to jen povrch celospolečenské frustrace z nedostatku práva. Je mi 40 let. Dožiji se někdy právního státu v České republice?

A zakončím nečerstvější zprávou: Nevidomý občan, který má MHD zadarmo a na kterého byla českými soudy uvalena exekuce kvůli údajné černé jízdě v Praze. Občana se musel zastat až Ústavní soud. Kolik utrpení a frustrace, kolik bezpráví v tomto jediném případě! A kolik takových případů je… kolik lidí má tu sílu, aby došlo až k Ústavnímu soudu?

Cílem majitelů bylo vyvést z OKD peníze, tvrdí žaloba. Firma možná bude chtít po Bakalovi a NWR přes 65 miliard ZDE

Libor Dvořák: Saakašvili na Ukrajině rezignoval ZDE

Zeman se omluvil, koho to bude stát místo: „Jindříšek" a „viceprezident" v ohrožení ZDE

ÚS se zastal slepého. Exekuce neplatí. Nemohl jet načerno, protože jezdí zdarma. ZDE

0
Vytisknout
11942

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2016