OBSE apeluje na českou Poslaneckou sněmovnu, aby zrušila návrh dodatku kriminalizujícího hanobení prezidenta

17. 11. 2016

čas čtení 1 minuta




Dunja Mijatović, představitelka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) apelovala ve čtvrtek na poslance českého parlamentu, aby zrušili návrh dodatku zákona, kriminalizujícího hanobení českého prezidenta.

"Tento návrh zákonného dodatku by umožnil stíhání kritiků prezidenta a je tak hrozbou svobodě projevu a svobodě médií v České republice," řekla Mijatovićová. "Návrh zákona také obsahuje velmi širokou definici toho, co je hanobením prezidenta a snižováním jeho pověsti."

Návrh zákona podporuje 64 z 200 poslanců dolní komory českého parlamentu. Ten, kdo se dopustí hanobení prezidenta, by měl být podle něho odsouzen k ročnímu vězení.

Zástupkyně OBSE zaznamenala, že několik vysokých vládních činitelů, včetně premiéra Bohuslava Sobotky a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána se staví proti tomuto dodatku.

"Zákony kriminalizující difamaci by neměly být nástroji pro politiky a držitele moci k umlčování kritických hlasů," dodala Mijatovićová. Naopak, veřejné osobnosti by měly být podrobovány vyšší míře zkoumání a kritiky v důsledku své veřejné role.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě od svého založení požaduje zrušení všech zákonů, které kriminalizují difamaci.

V červnu 2016 vydala Organizace pro bezpečnost a spolupráci komuniké a řadu doporučení ohledně zákonů o difamaci, chránících  šéfy států. Toto komuniké je k dispozici ZDE

0
Vytisknout
6517

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2016