Soudkyně britského Nejvyššího soudu naznačila, že aktivace brexitu zřejmě nebude zrovna jednoduchá

16. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Lady Hale, která je jednou z 11 soudců a soudkyň, které budou u britského Nejvyššího soudu rozhodovat o tom, zda má londýnská vláda právo aktivovat brexit bez souhlasu parlamentu, varovala v přednášce pro studenty práv, přednesené v Kuala Lumpur, že britská premiérka bude muset zřejmě nejprve úplně nahradit zákony Evropské unie, než bude moci zahájit aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy umožňující brexit.

Lady Haleová je náměstkyní předsedy britského Nejvyššího soudu. V přednášce varovala, že případ vyvolává "složité a delikátní otázky" ohledně vztahu vlády a parlamentu.

"Další otázkou je, zda by stačil jednoduchý zákon, schválený parlamentem k tomu, aby vláda jeho prostřednictvím dostala pravomoc k aktivaci brexitu, anebo zda bude nejprve muset být plně nahrazen zákon z r. 1972 o vstupu Británie do EU," konstatovala soudkyně.

Dodala, že i když 51,9 procent britských voličů hlasovalo pro odchod z EU, "referendum není pro parlament právně závazné".

Případ bude britský Nejvyšší soud řešit v prosinci. Výroky Lady Haleové rozzuřily britské konzervativní euroskeptiky. Britská vláda doufala, že pokud prohraje své odvolání u Nejvyššího soudu, bude stačit, aby pro parlament připravila stručný zákon o třech větách, o němž by parlament hlasoval.

Mluvčí Nejvyššího soudu konstatoval, že Haleová pouze předložila argumenty obou stran nestranným způsobem pro studenty práva jako součást širší přednášky o ústavním právu a že je správné vyložit argumenty ve významných případech, aby veřejnost porozuměla objektivně předloženým otázkám, o které jde.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5639

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016