Britské ministerstvo vnitra tutlá vyšetřování podezřelého úmrtí ruského whistleblowera

18. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Právník britského ministerstva vnitra se u soudu pokouší ututlat podezřelé úmrtí ruského whistleblowera, který padl mrtev při joggingu před čtyřmi lety v soukromé čtvrti v hrabství Surrey.


Čtyřiačtyřicetiletý Alexandr Pěrepiličnij, který se do Surrey přestěhoval s rodinou, se zhroutil a zemřel v listopadu 2012.

Místní policie tvrdí, že neexistuje důkaz zavinění třetí stranou, ale vloni konané předběžné slyšení upozornilo na stopy vzácného smrtícího jedu pocházejícího z rostliny gelsemium nalezené v žaludku zemřelého.

Pěrepiličnij pomáhal investičnímu fondu Hermitage Capital vyšetřovat údajné praní špinavých ruských peněz v hodnotě mnoha milionů dolarů.

Je zcela bezprecedentní, že ministerstvo vnitra požádalo Vrchní soud o utajení dokumentů sepsaných službami MI5 a MI6, které by se mohly vztahovat k této kauze, protože, jak tvrdí ministryně, by jejich zveřejnění mohlo ohrozit národní bezpečnost.

Případ se podobá vraždě bývalého whistleblowera KGB Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 otráven ruskými agenty v londýnském hotelu, když mu vpravili do čaje radioaktivní materiál.

Zástupci fondu Hermitage v předběžném líčení tvrdili, že Litviněnko před smrtí spolupracoval se španělskými vyšetřovateli, zatímco Pěrepiličnij podal svědectví švýcarským vyšetřovatelům, které se týkalo údajného podvodu, avšak zemřel před skončením vyšetřování.

Šéf společnosti Hermitage Capital Bill Browder prohlásil: "Úřady zaujali velmi podivný postoj. Na jedné straně tvrdí, že Alexandr Pěrepiličnij zemřel přirozenou smrtí a nestalo se nic podezřelého. Na druhé straně se snaží vytvořit nový zákonný precedent tím, že tutlají potenciálně relevantní informace shromážděné britskými zpravodajskými agenturami na pět jedinců z Ruska, kteří mohou nebo nemusejí být zapojeni do jeho smrti."

Vyšetřovatelé požádali vládu, aby předala všechny materiály, které se vztahují k otázce, zda byl život Pěrepiličného ohrožen, k otázce, zda v jeho úmrtí figurovala třetí strana a k otázce, zda měl kontakt s určitými jmenovanými jedinci, kteří jsou potenciálně podezřelí.

Vláda se dovolává ustanovení o imunitě ve veřejném zájmu (Public Interest Immunity, PII) ohledně celé odpovědi na otázky vyšetřovatelů i ve vztahu k dokumentům, které má v držení policie v Surrey.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5381

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016