Thomas Picketty: Je naléhavě nutno nově promyslet globalizaci, nebo trumpism zvítězí

16. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Trumpovo vítězství v USA je především důsledkem rostoucí nerovnosti, argumentuje ekonom Thomas Piketty.

Trumpovo vítězství je především důsledkem exploze hospodářské a zeměpisné nerovnosti v USA během posledních několika desetiletí a neschopnosti americkch vlád proti tomu cokoliv udělat. Jak Clintonova, tak Obamova vláda nepodnikly nic proti tržní liberalizaci, zahájené za Reagana a Bushe. Clintonová prohrála především v důsledku přesvědčení volič, že má vazby na Wall Street a dále v důsledku neschopnosti Demokratické strany poučit se z popularity Bernieho Sanderse.

Tragedií je, že Trumpův program jen posílí trend vůči nerovnosti. Chce zrušit zdravotní pojištění, které Obamova vláda pracně poskytla špatně placeným zaměstnancm a posílit americký fiskální dumping snížením federálních podnikatelských daní z 35 na 15 procent. Kromě toho, rostoucí role etnicity signalizuje zlověstný vývoj v USA, pokud nebude dosaženo kompromisů. V současnosti hlasuje v US 60 procent bělošské většiny pro jednu stranu, zatímco 70 procent menšin hlasuje pro druhou stranu. Kromě toho, bělošská většina je na hranici ztráty své většiny.

Hlavním poučením pro Evropu i svět je, že je nutno radikálně přemyslet globalizaci. Hlavními problémy dneška je rostoucí nerovnost a globální oteplování. Je proto nutno realizovat mezinárodní dohody, jejichž cílem je reagovat na tyto problémy a podpořit model férového a udržitelného rozvoje.

Neměly by se podepisovat žádné další mezinárodní dohody, které snižují celní tarify bez kvantifikovaných a závazných opatření proti fiskálnímu dumpingu. Měly by se mezinárodně schválit minimální úroveň podnikatelských daní a cíle pro omezování emisí uhlíku. Z tohoto hlediska by měla být CETA, dohoda mezi Kanadou a EU, odmítnuta. Je to dohoda, která patří do jiné éry. Neobsahuje absolutně žádná fiskální ani klimatická omezení. Obsahuje "ochranu investorů", což umožňuje multinacionálním společnostem žalovat vlády u soukromých tribunálů.

Co se týče fiskálního dumpingu a minimální rovně podnikatelských daní, je zapotřebí vytvořit úplně nové paradigma.

Pokud nebudeme schopni zajistit férový a udržitelný rozvoj, trumpismus zvítězí.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7051

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016