Přežije udržitelné klima Donalda Trumpa?

16. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Česká alarmistická média a řada „levicových“ politiků a komentátorů tonou v euforii nad výhrou protofašisty v amerických volbách, i když ten se už nyní obklopuje zdiskreditovanými jestřáby z éry George W. Bushe, ultrakonzervativci a nepokrytými fašisty. Toto bizarní panoptikum bude politický novic Trump jen stěží držet na uzdě, a lze proto očekávat další americké válečné výboje a nebezpečnou konfrontaci s řadou zemí (možná se ČR konečně „dočká“ odloženého radaru, jehož přítomnost nebezpečně popudí nyní uchlácholené Rusy). Taktéž Trumpovy velikášské snahy postavit pochroumané americké hospodářství na nohy skončí podle zasvěcených prognóz neúspěchem a až magnátův elektorát zjistí, že byl podveden, mohou USA zachvátit rozsáhlé sociální nepokoje. Avšak největší riziko Trumpovy Ameriky se týká děsivě ignorantského pohledu 45. nájemníka Bílého domu na zásadní nebezpečí, jemuž dnes lidstvo čelí, a tím je globální oteplování.

V den Trumpova volebního vítězství Světová meteorologická organizace na klimatické konferenci v Maroku zveřejnila zprávu, podle níž je posledních pět let nejteplejších za dobu, kdy se měří a zaznamenává teplota. Ve zprávě se rovněž uvádí, že hladiny moří kvapem stoupají a budou stoupat dále díky neočekávaně rychlému tání polárního ledu, zejména obrovských ledovců v Antarktidě. Tloušťka ledu v Arktickém moři se během uplynulých pěti let ztenčila o 28 procent v porovnání s průměrnou tloušťkou ledu v předchozích 29 letech. Ve zprávě se také můžeme dočíst, že nynější teploty se nebezpečně přibližují normám stanoveným loni v prosinci na klimatické konferenci v Paříži.          

Za této situace se do čela země produkující nejvíce emisí CO2 na hlavu dostal popírač globálního oteplování, který hodlá co nejrychleji odvolat podpis Pařížské dohody. Klimatičtí vědci poté, co Donald Trump zvítězil v amerických prezidentských volbách, bijí na poplach, neboť podle jejich poznatků se planeta může oteplit o více než sedm stupňů Celsia oproti předindustriální éře. Jinak řečeno, planeta by se stala neobyvatelnou. A pokud by se tato zdánlivě apokalyptická vize naplnila, mohl by planetu Zemi postihnout stejný osud jako Venuši, která podle zjištění NASA mohla být kdysi obyvatelná, než ji překotné globální oteplování přeměnilo na současnou obdobu pekla s teplotami přes 460 stupňů Celsia – na nehostinnou planetu téměř bez vody a s atmosférou složenou převážně z kysličníku uhličitého s oblaky kyseliny sírové.              

Trump míní do čela Agentury pro ochranu životního prostředí jmenovat dalšího notorického popírače globálního oteplování – Myrona Ebella, aby chod instituce de facto sabotoval. Ministrem energetiky se pravděpodobně stane miliardář Harold Hamm, který už své plány jaksepatří předestřel: odstranění regulací v průmyslu, daňové škrty pro velké průmyslové hráče, intenzivnější produkce fosilních paliv apod. Nový nájemník Bílého domu má pro tuto politickou agendu na své straně obě komory Kongresu, kde převažují vítězní republikáni, z nichž téměř všichni sdílejí Trumpův dětinský postoj vůči globálnímu oteplování.     

Dopady těchto drastických kroků mohou být brzy mnohem dramatičtější, než je tomu nyní, jak píše Noam Chomsky ve svém komentáři k výsledkům amerických prezidentských voleb: „Očekává se, že jen z Bangladéše v následujících letech uprchnou desítky miliónů lidí kvůli stoupající hladině moře a bezprecedentním výkyvům počasí, a tito lidé vytvoří uprchlickou vlnu, vedle níž bude současná uprchlická krize jen bezvýznamnou událostí. Katastrofické následky globálního oteplování mohou postihnout nejen Bangladéš, ale celý jih Asie, protože vysoké teploty mohou způsobit tání ledovců v Himálajích, čímž by byl ohrožen klíčový zdroj pitné vody. Jen v Indii má nyní 300 milionů lidí omezený přístup k pitné vodě.“     

Ostatně temné předpovědi v těchto dnech zazněly i na klimatické konferenci v Maroku. Podle vyjádření environmentalisty Asada Rehmana budou v průběhu následujících dekád vysídlena téměř tři procenta světové populace, pokud svět nezačne s negativními dopady globálního oteplování účinně bojovat. K tomu ale s Donaldem Trumpem v Bílém domě nikdy nedojde, tedy jestli nezasáhne vyšší síla.

Je to zajímavý paradox. Trump a jeho příznivci v politických kruzích i mezi obyčejnými lidmi na obou stranách Atlantiku se sklopeným hledím bojují proti migraci, nicméně si kvůli oslavným tirádám neuvědomují hrozivá rizika pramenící z Trumpova přístupu vůči klimatickým změnám.    

Dokonce i Pentagon Trumpovu popíračství navzdory považuje negativní dopady globálního oteplování za chmurnou realitu. Ze zpráv publikovaných Pentagonem vyplývá, že toto riziko nejvyšší vojenské kruhy v USA rozhodně neberou na lehkou váhu, neboť klimatické změny mohou v horizontu 20 let vyústit v úmrtí miliónů lidí, a to v důsledku válek a přírodních katastrof.

Nabízí se proto opravdu znepokojující otázka: Dokáže udržitelné klima přežít čtyři roky, kdy bude v Oválné pracovně úřadovat bezohledný popírač klimatických změn, který má v tomto ohledu za zády republikány ovládaný Kongres, anebo se stane zázrak, zasáhne pověstný deus ex machina a nadšený pochod k propasti bude odvrácen?

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7971

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016