Poslanec irského parlamentu: V Americe zvolili fašistu. Co budeme dělat?

17. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Aodhán Ó Ríordáin, poslanec za Irskou labouristickou stranu hovořil v irském parlamentě:

To, co se děje v Británii, je děsivé. To, co se děje po celé Evropě, je děsivé. Má to ozvěny třicátých let dvacátého století a v Americe, v nejmocnější zemi světa, právě zvolili fašistu. A jediné, s čím dokáže přijít vládní mluvčí, je, no, budeme muset hovořit o zahraničních investicích, musíme si být vědomi amerických investic v Irsku.

V Americe je 50 000 irských občanů ilegálně, kteří, jsem si jist, se bojí o svou budoucnost. Kdy dostaneme morální odvahu promluvit o něčem jiném, než jen pořád o ekonomice, a uvědomit si, co se děje? Jestliže se premiér této země nedokáže jako Ir postavit, na křižovatce tohoto odporného projektu, jemuž čelí mezinárodní politický systém, a nedokáže ho nazvat tím, čím je, pak tu neděláme nic. Mám opravdu strach.

Mám opravdu strach z toho, co se děje tomuto světu a co se děje s naší neschopností se proti tomu postavit.

Chci vás požádat, pane předsedo, abyste do této sněmovny pozval ministra zahraničí a zeptal se ho, jak si máme poradit s tímto monstrem, které bylo právě zvoleno prezidentem Spojených států, protože si myslím, že až se v budoucích letech ohlédeme zpět na toto období, že by nikdo z nás neměl muset říci, že jsme neudělali všechno, co je v našich silách, abychom to nazvali přesně tím, čím to je.

0
Vytisknout
5940

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016