Američané v Dánsku po Trumpově vítězství "zahazují" pasy

16. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Když James Forrest sledoval vítězství Donalda Trumpa, snažil se s šokem vyrovnat špetkou černého humoru.


Americký student ve facebookové skupině "Aarhus bulk trash", kam lidé přidávají nabídky zbytečných věcí, jichž se hodlají zdarma zbavit, nabídl dva pasy. "Dvě americká občanství. Pokud je někdo chce, jsou vaše - přijďte a získáte je," napsal Forrest ve skupině vedle fotografie pasů, které náleží jemu a jeho přítelkyni.

Post se líbil takřka 3 000 lidem a 100 lidí jej sdílelo.

"Má přítelkyně a já jsme seděli se spolubydlícím a hovořili o tom, jak se stydíme za svou zemi a ona navrhla, abychom nabídli občanství na stránce se zbožím zdarma," vysvětlil Forrest. "Mysleli jsme, že je to legrace, tak jsem vzal telefon a přidal pár snímků našich pasů a odeslal je, očekával jsem pár lajků a úsměvů. Ale pak jsme pozorovali, že lajky přibývají!"

Ale ačkoliv Forrest a jeho přítelkyně napsali post v žertu, výsledky voleb za legrační nepovažují.

"Od té doby co Trump vyhrál, má přítelkyně a já jsme v šoku. Není to jako jiné politické prohry, kdy se cítíte špatně, ale můžete udržet odstup. Nemůžeme uvěřit, že svět dovolí takové chamtivé, nenávistné osobě, která říká takové věci dosáhnout na nejvyšší úřad," prohlásil Forrest.

"Lidé, které jeho kampaň podpořila, podporují fašistický model vlády, který kanalizuje legitimní hněv ve vyrábění obětních beránků z imigrantů, muslimů, žen, homosexuálů, chudých, handicapovaných atd. Jsou tu některé děsivé paralely s předválečným Německem," dodal obyvatel Aarhusu.

Forrest objasnil, že on i jeho přítelkyně si americké občanství uchovají.

Ale kalifornský rodák tvrdí, že doufá v usazení v Dánsku, kde byl poprvé jako student v roce 2007. V roce 2015 se vrátil studovat filosofii na univerzitě v Kodani.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7211

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016