Rusko znovu zahájilo údery na východní Aleppo

16. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Proasadovské jednotky zintenzivnily útoky na syrské vzbouřence. Zahájily zuřivé letecké bombardování obklíčeného východního Aleppa. Rusko den poté, co spolu Donald Trump a Vladimir Putin hovořili telefonicky, začalo odpalovat do Sýrie střely s plochou dráhou letu z letadlové lodi, umístěné u pobřeží Sýrie.

Trump a Putin hovořili o "regulaci konfliktu v Sýrii" a o nutnosti porazit "mezinárodní terorismus a extremismus", konstatoval Putinův úřad.

Zvlášť kontroverzní je ruské bombardování východního Aleppa. Tam Isis není skoro vůbec přítomna a extremní utrpení více než 200 000 obklíčených civilistů vyvolalo ostré mezinárodní protesty.

Avšak útoky jsou součástí širší ofenzívy, v níž Rusko hraje klíčovou roli.

Staffan de Mistura, velvyslanec OSN pro Sýrii, varoval, že totální vítězství pro Bašara Asada namísto vyjednané mírové dohodě povede k zvýšení sunnitského terorismu v Sýrii i v Evropě. Dodal, že EU a Světová banka by nefinancovaly znovuvýstavbu Sýrie, pokud zvítězí jednostranně Asad. Ten je obviněn z vyvraždění přibližně půl milionu syrského obyvatelstva a z mučení desetitisíců lidí v syrských věznicích.

"Pouhé vojenské vítězství bude Pyrrhovo vítězství, po němž bude následovat dlouhodobá, ale bolestná partyzánská válka, v níž budou Syřané dál umírat," varoval velvyslanec. "Lidi nezískáte na svou stranu, pokud nedojde k politickému narovnání."

ZDE ZDE

0
Vytisknout
6816

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016