USA s Íránem se přou, když Teherán testuje meze jaderné dohody

18. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Spojené státy a Írán se ve čtvrtek otevřeně střetly na půdě nukleární agentury OSN. Stalo se tak poprvé od podpisu přelomové jedené dohody v loňském roce. Názory se různí na opakované testování jednoho z nejméně přesně definovaných limitů dohody ze strany Teheránu.


Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která na dohodu dohlíží, tvrdí, že Írán leto podruhé překračuje limit na zásoby citlivého materiálu a riskuje podrytí mezinárodní podpory pro dohodu.

Vítězství Donalda Trumpa, který je hlasitým kritikem dohody, také vyvolalo otázku, zda jeho země bude dál dohodu podporovat. Dokument omezuje íránské jaderné aktivity výměnou za uvolnění sankcí proti islámské republice.

"Írán musí striktně dodržovat všechny závazky a technická opatření po dobu jejich trvání," prohlásila velvyslankyně USA při MAAE Laura Holgate.

Spor je soustředěn na část dohody, která omezuje íránské zásoby těžké vody, materiálu využívaného jako moderátor v reaktorech, jako je nedokončený projekt v Araku.

V kontrastu s přísnými limity v jiných oblastech zahrnujících obohacený uran text říká, že by Írán neměl mít víc těžké vody než potřebuje, a dodává, že tyto potřeby jsou odhadovány na 130 tun. Západní země to považují za tvrdý limit a Írán tvrdí, že jím není.

MAAE tvrdí, že se Írán připravuje k odeslání části těžké vody ze země, aby se vrátil pod limit 130 tun, ale Holgate prohlašuje, že Írán nedodrží dohodu, dokud voda nedorazila k zahraničnímu kupci, jak dohoda vyžaduje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5538

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016