Konec Západu, jak jsme ho znali

10. 11. 2016

čas čtení 2 minuty



Videorozhovor v angličtině ZDE

Moderátorka: Co bude znamenat Trump v prezidentské funkci pro širší svět? Hovoříme s naší zahraniční editorkou Lyndsey Hilsum. Hovoří tu o tom jako o zemětřesení. Je to zemětřesení i mezinárodně?

Lyndsey Hilsum: To určitě. Diplomaté hovoří o tom, že tohle možná bude konec Západu, jak jsme ho znali od konce druhé světové války. Jinými slovy, aliance Ameriky a západní Evropy na základě shodných zásad mezinárodního práva a demokracie v rovnováze nebo v opozici vůči Rusku a Číně. Tento základní stavební kamen světového pořádku byl možná nyní zlikvidován. Donald Trump také hovoří o tom, že chce daleko více zbrojit. Říká, že moc by měla přejít daleko víc do Pentagonu, pryč z National Security Agency, chce víc vojáků, víc letadlových lodí, ale nechce zasahovat někde, jako třeba v Sýrii. To skončilo. O tom nechce nic vědět. Chce vést izolacionistickou politiku vojenské síly.

Moderátorka: A co obchod? Slyšeli jsme ho opakovaně kritizovat americké obchodní smlouvy. Jak nervózní jsou obchodní partneři? Roztrhá ty smlouvy?

Lyndsey Hilsum: Jsou nesmírně nervózní, zejména Mexiko a Kanada. Ty jsou členy dohody NAFTA, která umožňuje obchodování po celém severoamerickém kontinentě, což všem třem zemím přineslo prosperitu. Trump říká, že to zruší. A pak Čína. Trump hovoří o obchodní válce s Čínou. Čína je velmi mocná. Amerika je v Číně hluboce zadlužená. Čína vlastní většinu amerického dluhu. Není zrovna jednoduché udělat, o čem Donald Trump hovořil během své kampaně. Že porazí Čínu a přivede zpět do USA pracovní příležitosti. Ale Trump také hovoří o tom, že roztrhá smlouvy. NATO. Říká, že jestliže například Rusko napadne pobaltské země, není si jist, zda by tam USA měly zasahovat. Ale to je základní princip NATO, že útok na jednu členskou zemi je útok na všechny. Jaderná dohoda s Íránem. Chce roztrhat i tu. To může znamenat, že celá řada států na Blízkém východě získá jaderné zbraně. Stejné je to v jižním Tichomoří. Není divu, že lidé hovoří o tom, že Donald Trump je potenciálně neodpovědný a nebezpečný a velmi nepředpověditelný.

USA
0
Vytisknout
8915

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2016