Evropský parlament bude jednat o plánu poskytnout Britům občanství EU

8. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropský parlament bude jednat o plánu, v jehož rámci by jednotliví britští občané měli právo si zachovat své občanství Evropské unie a s tím spojené výhody. Návrh, který byl předložen jednomu parlamentnímu výboru jako dodatek, navrhuje, aby dostali občané bývalých členských zemí EU individuální právo udržet si "asociační občanství" Evropské unie. Takoví "asociační občané" by měli právo volného pohybu po Evropské unii a také by měli právo hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu. Potenciálně by to umožnilo Britům, kteří žijí a pracují mezi Británií a některými jinými zeměmi Evropské unie, aby brexit nenarušil jejich život. Mladým Britům by to dalo možnost utéci ze stále izolacionističtější Anglie.

Návrh předložil Chalres Goerens, liberální europoslanec z Lucemburska. Bude o něm jednat parlamentní výbor pro ústavní záležitosti.

Stoupenci brexitu v Anglii návrh odsoudili jako "šokující" a "diskriminační". "Sedmnáct milionů Britů hlasovalo pro brexit, a proto Británie jednotně odejde z EU," vyjádřila se jedna probrexitová aktivistka.

0
Vytisknout
5572

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016