Indie kvůli znečištění vzduchu na tři dny uzavřela školy v metropoli

9. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Indické hlavní město v neděli na tři dny přijalo radikální opatření pro boj s ochromujícím znečištěním vzduchu. Zahrnují také uzavření škol, zastavení stavebních prací a nařízení o kropení silnic.


Nové Dillí patří k nejšpinavějším městům světa a úroveň znečištění pevnými částicemi PM2.5, které ohrožuje plíce, vyšplhalo na více než 900 mikrogramů na krychlový metr. To představuje více jak devadesátinásobek hodnoty doporučené jako bezpečné Světovou zdravotnickou organizací a patnáctinásobek vlastních indických norem.

Úřady rozhodly o uzavření škol na tři dny a zastavení stavebních prací a bourání nejméně do konce týdne. Uhelné elektrárny na okraji města musejí přerušit provoz na deset dní.

Další opatření zahrnují desetidenní zákaz používat dieselové elektrické generátory, s výjimkou nemocnic a sítě GPS. Od čtvrtka budou všechny hlavní městské silnice jednou týdně vysávány.

Úřady doporučily vyhnout se pobytu venku až do opadnutí znečištění na přijatelnou úroveň a snažit se co nejvíce pracovat z domova.

Koncem roku znečištění v Novém Dillí šplhá k maximu a způsobuje problémy zejména dětem a starším lidem. Na začátku zimy zemědělci ve státech Paňdžáb, Harjana a Uttarpradéš vypalují rýžová strniště před zasetím pšenice.

Podle Centra pro vědu a životní prostředí v Novém Dillí vládní údaje ukazují, že znečištění vzduchu v metropoli je nejhorší za 17 let.

Úřady již vyzkoušely řadu opatření, včetně přísnějších emisních norem pro auta a zdanění vznětových motorů. Zakázaly také pálení listí a odpadků.

Počátkem roku úřady nařídily snížení počtu aut ve městě během zimy, když je kvalita vzduchu nejhorší. Dvakrát nařídilo týdenní opatření, podle kterého auta smí do města buď pouze v sudé, nebo v liché dny - podle toho, jaké je číslo SPZ. Nyní opět zvažují, zda nařízení nezopakovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5715

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016