Vladimir Putin blahopřál Donaldu Trumpovi

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Vladimír Putin poslal Donaldu Trumpovi blahopřejný telegram. Ruský prezident doufá, že spoluprací s USA dojde k zlepšení rusko-amerických vztahů, uvádějí ruská média.

Rusko bylo široce obviňováno, že ve volbách podporovalo Trumpa a v Moskvě prokremelský politický analytik Sergej Markov nad výsledkem amerických prezidentských voleb jásal. Řekl, že Trumpovo vítězství bude větší šancí, že USA bude s Ruskem souhlasit ohledně Sýrie a že Spojené státy budou méně podporovat "teroristickou juntu na Ukrajině".

Popřel, že by Rusko zasahovalo do amerických voleb, ale dodal, "možná jsme trochu pomohli s Wikileaks".

Alexej Venediktov, šéfredaktor ruského liberálního rozhlasu Echo Moskvy, uvedl, že někteří lidé v Kremlu možná nyní oslavují, ale "vážnější" osobnosti si uvědomí, že nastaly nepředpověditelné časy.

"Putin nemá rád nepředpověditelnost a Trump je definicí nepředpověditelnosti," řekl. "Kreml oslavoval brexit a pak byl jmenován britským ministrem zahraničí Boris Johnson, a oni si pomysleli: 'Proboha, co znamená tohle?'"

Venediktov si myslí, že nedojde k změně americké politiky vůči Sýrii a vůči Ukrajině, ale zajímavé to bude v pobaltských zemích. Stáhne odtamtud Trump americké jednotky?

- Trumpovi blahopřál egyptský prezident Abdel Fatah al-Sisi, jediný vedoucí arabský politik, který se s ním setkal.

- Trumpovi blahopřál i indický premiér Narendra Modi.

- Čína vyjádřila názor, že se těší na spolupráci s novou americkou vládou.

- Trumpovi blahopřál také španělský premiér Mariano Rajoy.

- V Oaklandu, v Los Angeles, v Portlandu a v New York City lidé proti Trumpově vítězství demonstrovali:

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7616

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016