Viktor Orbán neprosadil v parlamentě protiimigrační zákon

8. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Změna zákona, navržená maďarským premiérem Viktorem Orbánem, která měla zakázat přijímání imigrantů v Madarsku, v maďarském parlamentě nedosáhla potřebné dvoutřetinové většiny, takže nebyl přijat. Byl podpořen 131 hlasy v 199 členném parlamentě, k jeho schválení však bylo zapotřebí 133 hlasů.

Odmítnutí nového zákona je důsledkem jeho bojkotu od ultrapravicové strany Jobbik. Ta byla ochotna zákon podpořit pouze v tom případě, kdyby Orbán zrušil projekt, v jehož rámci si cizinci za 300 000 euro mohou v Maďarsku kupovat povolení k pobytu. Orbánova strana Fidesz však zřejmě straně Jobbik neustoupí, neboť její požadavek Orbánův šéf štábu charakterizoval jako vydírání. Povolení k pobytu si za tuto částku už v Maďarsku koupilo 10 000 Číňanů stejně jako boháči z Ruska a z Blízkého východu. Jobbik argumentuje, že to je bezpečnostní riziko. Při parlamentním hlasování drželi poslanci Jobbiku transparent: "Toto jsou zrádci, kteří za peníze vpouštějí do země teroristy."

Orbán argumentoval, že změny zákona je zapotřebí na podporu říjnového referenda, jímž asi tři miliony Maďarů odmítly uprchlické kvóty EU. Jenže referendum bylo v důsledku nízké účasti neplatné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6506

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016