Migrace: Co kdyby Trump vyhrál?

9. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Americké prezidentské kampani dominovalo téma přistěhovalectví - tak jako nikdy předtím. Donald Trump často opakoval slib, že pokud bude zvolen, postaví na hranici s Mexikem "velkou, krásnou" zeď, což mu pomohlo zajistit si Republikánskou nominaci. Jeho rétorika ohledně ilegální imigrace zřejmě udeřila na citlivou strunu mnoha Američanů z dělnických vrstev.


Ale nakolik jsou jeho sliby splnitelné? A jaké hrozby by prezident Trump představoval pro migranty a uprchlíky v USA i za jejich hranicí?

Na prvním místě desetibodového plánu je výstavba zdi na celé 3 200 km dlouhé hranici s Mexikem. Mnoho komentátorů poukázalo na to, že je takřka nemožné takový projekt dokončit. Ploty a zdi už stojí podél 1 126 km hranice. Topografie velké části dalších úseků je extrémně nepříznivá a zahrnuje rozsáhlé oblasti v soukromém vlastnictví. A projekt by si vyžádal desítky miliard dolarů. Kongres by sotva poskytl financování. Trump tvrdí, že zeď zaplatí Mexiko, ale jeho prezident Enrique Peña Nieto řekl jasně, že je to vyloučeno.

Předchozí opatření na hranici již rozsah ilegální migrace výrazně snížila a velká část příchozích pochází ze Střední Ameriky, odkud utíkají před násilím gangů. Jejich právo na azyl by vybudováním zdi nezaniklo.

V USA žije zhruba 11,3 milionu migrantů bez povolení k pobytu. Trump prohlásil, že je všechny deportuje, ačkoliv nedávno zmírnil rétoriku a řekl, že rychle chce odstranit až 6,5 milionu.

Experti upozorňují, že deportace v takovém rozsahu by si vyžádaly taktiku policejního státu a stály by až 600 miliard dolarů během 20 let. Většina "ilegálů" vstoupila do USA legálně a zůstala zde po vypršení platnosti víz. Další čekají na azylovou proceduru. V podobných případech se soudní spory o deportace mohou táhnout léta.

USA tradičně nabízely příležitosti pro uprchlíky ve větším rozsahu než jiné země, ale za Trumpa by se to změnilo. O ročních kvótách de facto rozhoduje prezident.

Trump odsoudil záměr Hillary Clintonové zvýšit kvóty pro Syřany a prohlásil, že by zmrazil přistěhovalectví z oblastí, kde "adekvátní prověření nemůže probíhat". Zavedl by také nové ideologické testy.

Pokud by Trump byl zvolen, bude mít problém prosadit svou politiku v Kongresu, ale mnoho lze udělat exekutivními nařízeními, která nepodléhají parlamentnímu schvalování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8870

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016