Když to Moskva se vměšováním do voleb myslí vážně:

V USA Kreml řídí hacking emailů. Na Balkáně organizuje puče

9. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Američané v posledních měsících uvažují nad možností zkompromitování integrity volebního systému. Důkazy jsou přesvědčivé. Vláda oficiálně ukázala na Rusko, pokud jde o hacking Demokratického národního výboru, a FBI podezírá Moskvu z odcizení emailů Hillary Clintonové.


Na Balkáně už prostor pro pochybnosti zmizel. Zdejší státy se staly důležitým terčem ruské "měkké moci", která se zde snaží zablokovat rozšiřování EU a NATO. Když se to nedaří, Rusko usiluje o zvýšení vlivu v několika balkánských státech, s vyhlídkami na jejich budoucí využití.

Region se spíše ohlíží na západ. Ale Moskva se nevzdává. Pravoslavné kostely hlásají slovanskou vzájemnost, podezřelé smlouvy o dodávkách ropy a plynu, zfalšované privatizace ve prospěch Moskvou favorizovaných politiků, podpora etnických nacionalistů, zejména v bezpečnostních složkách - to vše znamená podporu proruské panslovanské agendy. Brexit, problémové euro a americký prezidentský kandidát, který zní jako etnický nacionalista a vychvaluje Putina, to jsou argumenty, které mají ukázat, že EU je údajně na kolenou a Washington se obrací k Moskvě.

Pokud se Moskvě zdá, že ani to nestačí, vměšuje se do politiky.

V nedávných černohorských volbách Kreml překonal i své vlastní hrubé standardy. Moskva masivně investovala do voleb konaných 16. října, přičemž doufala, že srbští nacionalisté odporující NATO konečně porazí multietnickou a pronatovskou alianci premiéra Milo Dukanoviće vládnoucího již tři dekády (a který je mimochodem řečeno i na balkánské poměry mimořádně zkorumpovaný - KD).

Moskva financovala opoziční politické strany a demonstrace, stejně jako mediální kampaň proti premiérovi. Neuspěla. Djukanović získal přes 40 % hlasů a dostatek poslanců, aby mohl vládnout s dalšími prozápadními stranami, včetně stran etnických menšin.

Existoval však záložní plán. Srbští nacionalističtí agenti provokatéři převlečení do policejních uniforem plánovali při oznámené protestní demonstraci střílet na Djukanovićovy odpůrce a pak pomoci davu s útokem na úřad premiéra, který by byl falešnými policisty zatčen nebo zabit. Spiklenci včetně nacionalistického politika, který v minulosti velel srbské policejní jednotce zvláštního určení a dalšího Srba, který podle ukrajinských zdrojů bojoval za Rusko na Donbasu, byli zatčeni.

O několik dní později srbský premiér Aleksandar Vučić potvrdil, že v tomto spiknutí působily zahraniční vlivy, aniž by specifikoval. Bělehrad poté vyhostil několik Rusů, kteří měli být údajně zapojeni do černohorského puče. Černohorský zvláštní vyšetřovatel pro organizovaný zločin potvrdil, že jeho úřad pátrá po dvou ruských občanech, kteří patřili ke klíčovým organizátorům pokusu o převrat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7453

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016