Skotská vláda se u Nejvyššího soudu v případě brexitu postaví proti vládě londýnské

8. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová potvrdila, že skotská vláda se bude účastnit odvolacího jednání u britského Nejvyššího soudu ohledně článku 50 Lisabonské smlouvy a postaví se přitom proti londýnské vládě.

Sturgeonová potvrdila, že nejvyšší skotský právní činitel, Lord Advocate, podá oficiální žádost skotské vlády o zásah do odvolání londýnské vlády proti rozhodnutí Vysokého soudu z minulého týdne, že londýnská vláda musí požadovat souhlas Dolní sněmovny s rozhodnutím aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU.

Sturgeonová dodala, že i skotský parlament musí být oficiálně konzultován ohledně tohoto rozhodnutí. Dodala:

"Skotská vláda si je vědoma, že aktivace článku 50 přímo ovlivní decentralizované zájmy a práva ve Skotsku. A aktivace článku 50 nevyhnutelně připraví skotské občany a skotské podniky o práva a svobody, jimiž se v současnosti těší. Nemůže být správné, že by tato práva mohla zrušit britská vláda jen proto, že to rozhodne premiérka bez parlamentní debaty, zkoumání či souhlasu. Takže ve Westminsteru musí být vypracován zákon a před aktivací článku 50 musí být požádán o souhlas i skotský parlament.

Chci to říct jasně: Uznávám a respektuji právo Anglie a Walesu odejít z Evropské unie. Avšak demokratická přání lidu Skotska a národniho skotského parlamentu nemohou být odsunuta stranou, jako by na nich nezáleželo. Premiérka Mayová se vyjádřila, že 23. června podle ní lidé v Británii hlasovali "s důraznou jasností", když většinou čtyř procentních bodů schválili odchod z EU. Ve Skotsku však byla většina pro setrvání v EU 24 procentních bodů. Daleko důraznější a jasnější výsledek. Takže paní premiérka musí splnit svůj příslib, že bude zacházet se Skotskem jako s rovným partnerem ve Velké Británii a bude naslouchat vůli lidu Skotska."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5451

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016