Myšlenky, které živily monstrum fašismu v třicátých letech, se dnes znovu nekontrolovatelně šíří

7. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Krize politických institucí ukazuje šokující paralely s třicátými lety

Historik Fritz Stern uprchl z Německa před nacisty a v USA byl průkopníkem studia německé historie. Před svou letošní smrtí varoval opakovaně před signály znovu vznikajícího fašismu. Nemluvil o německu, píše v deníku Financial Times Mark Mazower.

Fritz Stern byl velmi znepokojen degenerací veřejného diskursu a světem, v němž se všecho stalo "názorem". Jistě by byl ještě daleko více šokován dopadem Twitteru a rozšířením konspiračních teorií do mainstreamových médií - konspiračních teorií, které kdysi přežívaly jen na okraji společnosti.

Zpětně si fašismus patologizujeme, a tak je pro nás obtížnější si uvědomit, že znovu vzniká. Když píší o triumfu pravice v Evropě mezi dvěma světovými válkami, historikové hovoří o iracionalitě řadových občanů, o mysteriozním charismatu diktátora, o typech osobností, které vysvětlují, proč si velká část obyvatelstva přeje být vedena.

Je jeden klíčový rys, který mají třicátá léta a dnešek skutečně společný. Důvodem pro vzestup fašismu byla hluboká krize liberální demokracie. Měli bychom z meziválečné krize demokratických institucí vážně poučit.

Před první světovou válkou lidí tvrdě usilovali o rozšiřování pravomocí parlamentu a prohlubování moci ústavy. Pak, s ohromující rychlostí, to přestalo být atraktivní.

Po celé Evropě začalo mnoho lidí obviňovat legislativce ze všech problémů společnosti. Lidi začali chtít, aby byla moc shromážděna v rukou jediného vůdce. Parlamenty byly odepsány jako údajné instituce, které jen poskytovaly legitimitu tomu, co vyžadovali nedemokratičtí lobbisté a elity.

A co je nejvíce ohromující paralelou dneška s třicátými lety: Politické strany se přesunuly do extrémních pozic a začaly o sobě navzájem hovořit, jako by byly samou podstatou nelegitimní. Soudnictví a policie byly zpolitizovány. Právě tato krize institucí je nejvíce šokující paralelou mezi Výmarskou republikou a dnešními Spojenými státy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8774

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016