Merkelová varuje před ruskými kybernetickými útoky na německé volby

9. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Německá kancléřka Angela Merkelová varovala, že se Rusko může napřesrok pokusit o ovlivnění německých voleb prostřednictvím kybernetické války a dezinformací. Washington viní Moskvu ze snahy ovlivňovat prezidentské volby - a analytici tvrdí, že cílem Kremlu je destabilizovat Německo i EU a posílit v nich vnitřní dělící linie.


Merkelová prohlásila, že Německo již čelí "každodennímu úkolu" reagovat na ruské kybernetické útoky a dezinformační kampaň.

"Už se musíme, i teď, vyrovnávat s informacemi z Ruska nebo s internetovými útoky, které jsou ruského původu, nebo se zprávami, které šíří falešné informace," sdělila Merkelová na tiskové konferenci s norskou premiérkou Ernou Solberg.

"Proto to může hrát roli ve volební kampani," dodala kancléřka, která se dosud nevyjádřila ke své další kandidatuře, ale je široce očekáváno, že v září 2017 bude usilovat o čtvrté funkční období.

Úřady v Berlíně podezírají Rusko, že stojí za řadou kybernetických útoků na německé instituce (v některých případech nejde o "podezření", protože došlo k zanechání typického zdrojového kódu ruských prostředníků - KD), včetně masivního loňského útoku na Bundestag. Rusko je také podezřelé z útoku na centrálu CDU.

Šéf vnitřní zpravodajské služby Hans-George Maassen varoval počátkem roku, že vláda, byznys, vzdělávací instituce a kritická infrastruktura jsou pod "trvalou hrozbou" ruských kybernetických útoků.

Rusko vede informační kampaň zdůrazňující německé problémy s integrací uprchlíků, což je téma, které posílilo podporu voličů pro antiimigrační, euroskeptickou stranu AfD.

Podle analytiků Rusko směřuje kybernetické útoky a dezinformace do Německa ve snaze prohloubit existující rozdělení v největší evropské ekonomice a destabilizovat EU.

"Kurs Moskvy je navržen tak, aby oslabil EU jako celek ve snaze zlepšit šance na uskutečnění vlastní ekonomické a bezpečnostní agendy v Evropě," charakterizoval ruskou politiku berlínský thinktank SWP ve své červencové zprávě.

Německo stálo v centru reakce EU na ruskou anexi Krymu a intervenci na východní Ukrajině. Rusko se snaží podporovat štěpení v EU a Německu, aby dosáhlo zrušení sankcí.

Vystoupení Merkelové přišlo poté, co USA v říjnu formálně obvinily Rusko ze "zasahování" do voleb hackingem směřujícím na americké politické instituce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5537

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016