Americké technologické společnosti jsou tvrdě zasaženy Snowdenovými odhaleními amerického špehování

10. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Americké technologické společnosti jsou odhaleními Edwarda Snowdena zasaženy výrazně tvrději, než se předpokládalo. Ukazuje to studie nadace Information Technology and Innovation Foundation publikovaná v úterý.

Studie washingtonského thinktanku tvrdí, že dopad aféry Snowden bude horší, bude horší, než předpokládaly dva roky staré prognózy. V roce 2013 týž thinktank odhadoval, že americké počítačové firmy ztratí kvůli aféře Snowden v příštích třech letech 22 - 35 miliard dolarů.

Nyní se ukazuje, že je nemožné kvantifikovat dopady aféry, protože byl těžce zasažen celý sektor.

"Tato odhalení fundamentálně otřásla mezinárodní důvěrou v americké technologické společnosti a poškodila vyhlídky amerického byznysu po celém světě," říká nyní publikovaná zpráva.

Jeden z autorů, Daniel Castro, tvrdí, že dopad kauzy Snowden na americké firmy má otevřený konec a nezdá se, že by věc spěla k nějakému závěru.

Podezření vůči americké vládě a firmám jsou používána jako omluva pro novou vlnu protekcionistické politiky po celém světě.

Podle jedné citované studie 25 % společností v Kanadě a Británii plánuje přesunout data z území USA.

Některé společnosti v Evropě si kvůli obavám vyvolaným aférou Snowden nepřejí umisťovat data v Severní Americe. Státy jako Austrálie, Čína, Rusko a Indie přijímají zákony ztěžující umísťování dat jejich občanů za hranicemi.

Mezitím zahraniční společnosti využívají kauzu Snowden jako marketingovou příležitost.

Společnosti jako Apple a Salesforce už začaly budovat datová centra za hranicemi USA, jako ústupek zahraničním regulátorům a organizacím chránícím soukromí, říká studie.

I když "datový nacionalismus" může krátkodobě vytvořit nějaká pracovní místa, země, které ho aplikují, se z dlouhodobého hlediska poškozují odříznutím od nejlepší dostupné technologie.

ZDE

0
Vytisknout
9204

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2015