Některé školy v Británii špehují děti s pomocí "antiradikalizačního" softwaru

12. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Dítě není nikdy příliš mladé na to, aby vstoupilo na cestu násilného džihádu - přinejmenším v logice čerstvého britského zákona Counter-Terrorism and Security Act . Už pro to dokonce existuje počítačová aplikace.

Britské školy mají podle nového zákona platného od 1. července významnou úlohu. Jejich personál bude povinen "předcházet" tomu, aby byli žáci přivedeni k terorismu. Není docela jasné, jak by to měli učitelé dělat, ale patrně to bude zahrnovat kombinaci spolupráce s bezpečnostními složkami, hodnocení projevů radikalizace mezi studenty, výcviku učitelů a rodičů v rozpoznávání těchto projevů, a monitoringu chování na internetu.

Zákon ovšem dělá z každého britského žáka potenciálního teroristu. Vytváří také nový trh pro technologie, které učitelům pomohou špehovat "malé protodžihádisty".

Softwarové společnosti na tom již pracují. Slibují, že pomohou školám bojovat s terorismem a pokrýt právní nároky v případě, že studenti vyrostou v příslušníky "islámského státu" nebo nějaké jiné teroristické organizace. Známý "Jihadi John" byl kdysi jen obyčejným žákem vyrůstajícím v západním Londýně. Kdysi kdosi měl zaznamenat, že se děje cosi špatného - nebo taková je alespoň implikace příslušného zákona.

Nejméně tři softwarové společnosti - Impero, Future Digital a Securus - již nabídly "antiradikalizační" produkty. Ty umožňují klientům regulovat a monitorovat počítače a další zařízení v síti. Údajně dokážou posilovat "produktivitu" a "efektivitu" na pracovišti, a také "bezpečnost" ve školách.

Je to ovšem poněkud děsivé.

Filtry pracující s klíčovými slovy budou s to identifikovat, že student napsal slova nebo slovní spojení, jež by možná, kdo ví, mohla indikovat, že dítěti hrozí radikalizace.

Pro firmu Impero takové výrazy zahrnují např. "YODO" ("you only die once", umíráš jen jednou), "džihádová nevěsta", "válka proti islámu" a "John Cantlie" (britský novinář zadržovaný "islámským státem").

Nicméně měli byste se obávat, zda někteří učitelé nebo školy, ať už s povolením, nebo bez něj, nebudou tyto technologie používat k monitorování studentů, které již podezírají na základě rasy, náboženství, národnostního původu či kultury, že mají sklon k násilnému extrémismu. Budou čekat na informaci, že ve čtvrté třídě právě někdo hledal výraz "džihádová nevěsta"? Nebo budou některé děti sledovat více, než jiné? Víte, chlapce jménem Muhammad a dívky v závojích.

Na pilotním programu firmy Impero se již podílí šestnáct britských škol.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8097

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015