Rusko a Čína dešifrovaly Snowdenovy dokumenty a identifikovaly západní špiony, tvrdí MI6

14. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Úřad britského premiéra v Downing Street je přesvědčen, že ruské a čínské špionážní služby identifikovaly prostřednictvím dokumentů od whistleblowera Edwarda Snowdena britské a americké tajné agenty. Uvádí to zpráva v týdeníku Sunday Times.

List píše, že MI6, britská tajná služba, stáhla své agenty ze zahraničních operací, protože ruské bezpečnostní služby dešifrovaly zašifrované soubory, které měl v držení americký počítačový analytik Edward Snowden.

Snowden poskytl deníku Guardian přísně tajné dokumenty z americké National Security Agency, z nichž vyplývalo, že západní výzvědné organizace provádějí masový dohled nad užíváním telefonů a internetů občany.

Snowden uprchl do Hongkongu a pak do Moskvy a týdeník Sunday Times tvrdí, že v důsledku toho získaly čínské i ruské tajné služby jeho dokumenty.

Digitální materiály, vlastněné Snowdenem, byly zašifrované, avšak britští činitelé nyní usuzují, že jak Číně, tak Rusku se je podařilo rozšifrovat. Sunday Times cituje celou řadu anonymních zdrojů z Downing Street, z britského ministerstva vnitra a z britské rozvědky, podle nichž Snowdenovy dokumenty obsahovaly výzvědné techniky a informace, které jsou schopny umožnit cizím mocnostem identifikovat britské a americké špiony.

Údajný "vysoký zdroj v Downing Street" konstatoval, že "Rusové i Číňané mají informace". Zdroj uvedl, že "museli být přesunuti agenti a že informace o tom, jak pracujeme, nám zabránila získávat životně důležité údaje". Zdroj dodal, že výzvědné služby "nemají žádné důkazy" o tom, že by se někomu něco stalo.

Sunday Times také cituje "britský výzvědný zdroj", který tvrdí, že ruští a čínští činitelé budou analyzovat Snowdenův materiál "dlouhá léta".

"Snowden způsobil nenapravitelné škody," řekl údajně výzvědný zdroj. "V některých případě byly výzvědné agentury nuceny zasáhnout a stáhnout své agenty z operací, aby nebyli identifikováni a usmrceni."

Zdroj v Downing Street se k tomu vyjádřil: "Neoficiálně zveřejněné informace nekomentujeme."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9283

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015