Turecký policista, který zasáhl demonstrantku slzným plynem, musí zasadit 600 stromů

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Turecký policista Fatih Zengin, který v roce 2013 v istanbulském Gezi Parku zasáhl slzným plynem "ženu v červeném", musí podle rozhodnutí soudu za trest zasadit 600 stromů a pečovat o ně, dokud nevyrostou. Ceyda Sungurová, na kterou policista útočil plynem z bezprostřední blízkosti a zasáhl ji do obličeje, se stala symbolem protivládních protestů.

Rozsudek zní na 20 měsíců vězení podmíněně. Sungurová, která působí na Istanbulské technické univerzitě, v době útoku právě dorazila na demonstraci, měla na sobě letní šaty a bílou tašku přes rameno, a neúčastnila se žádné provokace. Útok byl zaznamenán na kameru.

Snímky Ceydy Sungurové v jasně rudých šatech se staly symbolem hnutí "Occupy Gezi" v létě 2013, byly šířeny v sociálních médiích a tištěny na nálepky a plakáty.

Policista nyní dostal 10 měsíců za překročení pravomocí při použití síly a za to, že se dopustil "zranění lidí". Dalších 10 měsíců obdržel za "špatné chování" při použití slzného plynu proti lidem okolo, včetně Sungurové, bez toho, aby je varoval - a za to, že do nich kopal.

Kromě toho mu soud nařídil zasadit 600 stromů a pečovat o ně po dobu šesti měsíců.

Protesty před dvěma roky začaly jako pokojná demonstrace proti plánu vlády přestavět istanbulský Gezi Park, jedno z posledních zelených prostranství ve městě.

Eskalovaly v bezprecedentní ukázku neústupnosti vůči premiéru Erdoganovi, poté co policie použila slzný plyn a vodní děla. Při střetech, které se rozšířily do dalších měst, zemřelo nejméně sedm osob, včetně jednoho policisty. Premiér Erdogan obvinil z nepokojů "zahraniční spiklence".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5403

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015