Švédský systém upozorňuje dobrovolníky na kardiaky v nouzi

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Švédský systém, který zasílá SMS dobrovolníkům vycvičeným v poskytování první pomoci, pokud se do 500 metrů od nich nachází kardiak v nouzi, vedl k výraznému navýšení počtu těch, jimž je dobrovolníky včas poskytnuto ošetření s použitím defibrilátoru. Podíl takto ošetřených pacientů se záchvatem vzrostl o 30 %.

Studie publikovaná v časopise New England Journal of Medicine byla provedena v letech 2011 - 2012 a zahrnovala 10 000 dobrovolníků ve Stockholmu.

Kardiolog stockholmské nemocnice Södersjukhuset Jacob Hollenberg upozorňuje, že ačkoliv v USA nebo Nizozemsku existují podobné systémy, ten švédský je unikátní. "Vyižíváme technologie k lokalizaci aktuální pozice záchranářů a korelujeme tyto pozice s pozicí kardiaka stiženého záchvatem." Zároveň jsou záchranáři informováni o tom, kde se nachází nejbližší defibrilátor.

Jiná studie provedená Hollenbergem a jeho týmem zkoumala 30 000 případů srdečních záchvatů ve Švédsku a zjistila, že šance na přežití při poskytnutí ošetření defibrilátorem vzrostly na dvojnásobek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6785

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015