V Orléansu o všeobecném úpadku humanitních studií

13. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Od čtvrtka 11.6. do soboty 13.6. jsem se účastnil ve středofrancouzském městě Orléansu (proslulém Janou z Arku) mezinárodní akademické konference, která se snažila řešit úpadek humanitních studií na západních univerzitách. Delší dobu upozorňuju, a jak Kasandra, kterou nikdo neposlouchá, jsem už tím nudný, že se na Západě rychle likvidují centra českých a středoevropských studií a zanedlouho nebudou ve světě na střední Evropu už vůbec žádní odborníci. Vzhledem k rychle se destabilizující Evropě (viz například nynější hysterická, nesmyslná ultrapravicová kampaň proti uprchlíkům v České republice a v Maďarsku a vzrůst ultrapravicových hnutí po celé západní Evropě) to vůbec není dobrá zpráva.

Na konferenci v Orléansu jsem byl pozván na základě naší mezinárodní pověsti z Glasgow University od roku 2010, kdy se nám jakž takž podařilo zachránit naše tamější centrum jazyků a kultur před pokusy univerzity ho zlikvidovat.

V Orléansu jsem se snažil poukázat na to, že vzhledem k tomu, že v politice všeobecně převládl manažerismus, lidem, kteří rozhodují o univerzitním financování, je nutno argumentovat utilitárně a poukazovat na to, že interkulturní, na jazycích založené srovnávací studium cizích kultur má strategickou a bezpečnostní dimenzi, protože bez znalosti cizích jazyků a kultur Západ dělá drsné chyby, jak je vidět z katastrofálních důsledků jeho zcela neinformovaných zásahů v nejrůznějších zemích světa.

Stejně katastrofální mohou být v důsledku absolutní neinformovanosti Západu i jeho zásahy ve střední Evropě. (Jak známo, britské ministerstvo zahraničí nemá dostatečně kvalifikované odborníky, kteří by byli schopni rozumět diskursu, který se nyní vede v Rusku, a tak si nevšimlo, že Rusko okupovalo Krym.)

Zajímavé je, že přesně tento postoj zaujímá nyní i ctihodná britská akademická instituce The British Academy, která k tomu právě vydala knižní publikaci, v níž naléhavě argumentuje, že zanedbané studium jazyků a kultur nestabilních zemí vede ke katastrofě. Na to, že je British Academy oficiální instituce britského establishmentu, je její sžíravá kritika britské účasti na invazích do Iráku a do Afghánistánu pozoruhodná. Jeden vysoký diplomat v publikaci poukazuje na to, že před invazí do Iráku r. 2003 prokázal v soukromých rozhovorech tehdejší britský premiér Tony Blair, že má "absolutní nezájem o Irák jako o složitou a těžko analyzovatelnou společnost". Jinde se v publikaci praví, že "britští vojáci v Afghánistánu byli cizinci na moři, ve světě, jemuž nerozuměli". Je to plně v souladu se svědectvím, které zahrnul ve svém dokumentárním filmu Bitter Lake dokumentarista Adam Curtis, který poukázal na to, že v afghánské provincii Helmand britští vojáci ignorovali stížnost místních starších, že je terorizuje policie prozápadního prezidenta Karzaie, a postavili se na vojenskou obranu této policie. To znamenalo, že místní lidi začali proti Britům bojovat, a Britové tedy usoudili, že kdokoliv proti nim útočí, musí být Taliban, a tak místní lidi začali vraždit. Toto neporozumění vedlo k naprosté katastrofě.

Publikace British Academy Rethinking State Fragility je ZDE. Kdo má zájem o mou powerpointovou prezentaci v Orléansu, shrnující (v angličtině) mé argumenty, ta je ZDE

Deprimujícím závěrem z konference v Orléansu je, že zatímco léta poukazuju na zrychlující se úpadek českých a středoevropských studií na západních univerzitách, a české úřady proti tomu nedělají nic, nyní je ohroženo humanitní studium jako celek - v USA se uzavírají i katedry germanistiky, italštiny a dalších center jazyků a kultur. Jak na to poukázaly kolegyně z Harvardské univerzity, mladí lidé se v době nezaměstnanosti bojí věnovat se cizím kulturám, protože si myslí, že s takovou kvalifikací nedostanou zaměstnání. Všichni dělají ekonomii a business studies... Přitom profesoři ekonomie dále vyučují nesmysly, neopravené v důsledku finanční krize od roku 2008. Americká vláda na univerzitách podporuje výlučně technické vědy, matematiku a inženýrství.



Dům Jany z Arku

0
Vytisknout
9051

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2015