EU poprvé jednala o možném bankrotu Řecka

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Vládní představitelé, kteří připravují jednání ministrů financí eurozóny, které se má konat příští týden, konstatovali při rozhovorech v Bratislavě pozdě večer ve čtvrtek, že existují tři možné scénáře ohledně toho, co se stane s Řeckem koncem června. Nejméně pravděpodobné je, že by Řecko příští týden před vypršením právní lhůty koncem června uzavřelo úspěšnou dohodu o reformách a uvolnilo tak cestu k získání dalších financí.

Druhou možností je další prodloužení současného záchranného balíčku pro Řecko, který končí tento měsíc ve chvíli, kdy Řecko musí splatit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,6 miliardy euro.

Třetí možností, o níž se v Bratislavě poprvé oficiálně jednalo - je přijetí možnosti, že Řecko udělá bankrot.

Jednání nedospělo k žádnému rozhodnutí ani konkrétnímu závěru.

Většina činitelů souhlasí, že je nepravděpodobné, že by se věřitelé s Aténami dohodli na reformách včas, aby Řecko mohlo dostat 7,2 miliardy euro podle záchranného programu, který byl v únoru prodloužen na čtyři měsíce.

Podle německé televizní stanice ZDF ztrácejí Němci s Řeckem trpělivost. Podle dnes zveřejněného průzkumu chce 51 procent Němců, aby Řecko opustilo eurozónu a 70 procent Němců odmítá jakékoliv další ústupky Řecku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8773

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015