Nenaslouchejte příznivcům Edwarda Snowdena. Jeho úniky byly darem pro teroristy

12. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Schválení zákona Freedom Act minulý týden omezilo pravomoci NSA, zejména týkající se shromažďování telefonických metadat. V rámci toho jsou nyní záznamy o telefonních hovorech v rukou soukromých společností místo státu. To posouvá USA do stejné situace jako Británii. Ve skutečnosti vysoce postavené osoby v americké zpravodajské komunitě jsou s tím spokojeny, pakliže se NSA k datům dostane rychle, napsal Robin Simcox.

Tyto reformy lze přímo připsat Snowdenovu ukradení tajných dokumentů před dvěma lety a následnému šíření mezi novináře. Abychom zjistili, jak vysoké jsou náklady z hlediska národní bezpečnosti, hovořil jsem s řadou vysoce postavených představitelů v USA i Británii.

Kvantifikace škod není vždy snadná. Pokud podezřelý z terorismu po červnu 2013 zmizel z dohledu, nelze vždy prokázat, že k tomu došlo kvůli tomu, co se dozvěděl od Snowdena; možná, že šlo o časovou shodu. Nehledě na to se začínají rýsovat trendy.

Za prvé, série probíhajících zpravodajských operací musela být zrušena. Byly založeny na předpokladu, že mohou proběhnout bez rizika odhalení nebo identifikace původu, avšak Snowden odstranil prvek pochybnosti a tyto operace byly zrušeny.

Za druhé, je známo, že protivníci z řad států identifikovali metodologie, které Snowdenova akta odhalila. Existuje vážná obava, že například Čína a Rusko se poučily o kybernetických strategiích západních služeb a nyní je nasadí proti USA a jejich spojencům.

Pokud jde o zabránění teroristickým útokům, skupiny usilující o poškození Západu nyní také disponují pokročilými vědomostmi o kapacitách, jež jim čelí. Video zveřejněné v lednu na online džihádistické platformě vysvětluje, co si mudžáhedíni vzali ze Snowdena: "Všichni operátoři mobilních sítí používají stejný software, vaše zařízení je v nepřetržitém kontaktu s nejbližší věží," říká video. "Vaše různé koordináty jsou sledovány a ukládány. Všechny vaše hovory, zprávy a internetová historie jsou ukládány na stejném místě... Nepřítel může telefonem, tabletem nebo laptopem poslouchat nebo nahrávat veškerou konverzaci a schůzky."

Video rovněž obsahuje rady, jak se vyhnout detekci, vyjmenovává software, který chrání před sledováním a uvádí, kde jej lze pořídit.

Snowdenova odhalení vedla ke změnám způsobů, jimiž teroristé komunikují, protože se dozvěděli, že i když sedíte v Jemenu a posíláte email do Somálska, vaše komunikace přesto často prochází přes USA. Zjistili také, které společnosti spolupracují s americkou vládou a předávají jí data. Rychle změnili providery nebo úplně zmizeli z elektronického dohledu.

Teroristé kvůli Snowdenovi vyvinuli nové šifrovací technologie. Experti v britské GCHQ hovoří o tom, že rozluštit jejich komunikaci teď trvá až třikrát déle. V Británii ale také o čtvrtinu klesla schopnost monitorovat kriminální gangy, včetně těch zapojených do pašování lidí a drog.

Snowdenovi příznivci obvykle tyto věci považují za irelevantní. Ale všechny ostatní by mělo znepokojovat, že škody, o nichž víme, že je Snowden způsobil, se teprve začínají projevovat. Jak nedávno prohlásil John Sawers, bývalý šéf MI6, "Snowden hodil do bazénu velký kámen a vlny se ještě neuklidnily."

Tyto vlny se objevují v době rostoucích hrozeb ze strany řady státních i nestátních aktérů. I když máme představu o škodách, které Snowden způsobil v minulosti, existuje přesto důvod k obavám, že v budoucnu mohou vzniknout další.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8248

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015