Sněmovna reprezentantů zakázala financovat výcvik ukrajinského praporu Azov

12. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu projednala zákon o rozpočtu ministerstva obrany pro rok 2015. Kongresmani John Conyers Junior (demokrat zvolený za Michigan) a Ted Yoho (republikán z Floridy) společně předložili tři dodatky, aby zablokovali výcvik ukrajinské neonacistické polovojenské milice "Prapor Azov" a zabránili dodávkám přenosných protiletadlových střel do Iráku a na Ukrajinu.

"Pokud existuje jedno jednoduché poučení, které můžeme odvodit ze zapojení USA v zahraničních konfliktech, je to tohle: Dávejte pozor na nezamýšlené důsledky. Jak před mnoha dekádami názorně ukázalo americké zapojení v Afghánistánu během sovětské invaze, příliš nadšená vojenská pomoc nebo přesycení konfliktu zbraněmi mohou mít destabilizační dopady a nakonec podkopávat naše národní zájmy," prohlásil Conyers. "Jsem spokojen, že Sněmovna reprezentantů večer jednohlasně schválila mé dodatky zajišťující, že naše armáda nebude cvičit členy odpudivého neonacistického praporu Azov, spolu s mými opatřeními, která udrží nebezpečné a snadno přepravitelné přenosné protiletadlové systémy mimo tyto nestabilní regiony."

Ukrajinský prapor Azov je dobrovolná miliční jednotka Národní gardy o tisící mužích, kterou časopis Foreign Policy Magazine charakterizoval jako "otevřeně neonacistickou" a "fašistickou". Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov, jemuž miliční oddíly podléhají, oznámil, že příslušníci Azou budou mezi prvními, kdo bude cvičen v rámci operace Pentagonu Fearless Guardian. To vyvolalo významné mezinárodní obavy.

Přenosné protiletadlové raketové systémy od prvního nasazení v roce 1978 způsobily téměř 1 000 obětí mezi civilisty.

Podle Reuters prapor Azov vznikl z polovojenské nacionálně socialistické skupiny zvané "Ukrajinský vlastenec", která propagovala hesla o nadřazenosti bílé rasy, rasové čistotě, potřebě autoritářské moci a centralizovaném národním hospodářství. Kontroverzní zakladatel Azova Andrij Bileckij v roce 2008 založil neonacistickou skupinu Sociálně-národní shromáždění. Podle listu Telegraph příslušníci jednotky používají neonacistický symbol zvaný Wolfsangel a jedná se o otevřené hlasatele nadřazenosti bílé rasy nebo antisemity.

Od září se Azov stal součástí ukrajinské Národní gardy a začal dostávat těžké zbraně, načež Bileckij začal mírnit svou rétoriku. Existují obavy, že jednotka může jednat bez rozkazů, nebo se i postavit proti ukrajinské vládě, pokud by usilovala o diplomatické řešení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7890

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015