Uprchlíci, proti nimž se bouří česká rasistická ultrapravice, prchají před neuvěřitelným útlakem v africké Severní Koreji

14. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Reakce Evropy na uprchlickou krizi ve Středozemí se právem, i když opožděně, zaměřila na zachraňování životů, píše deník Guardian. Jenže Evropa řeší pouze příznaky této krize a ne její příčiny. Děsivým příkladem je Eritrea.

Tento stát ve východní Africe, v němž žije 6 milionů lidí, je dnes největším zdrojem uprchlíků, kteří podnikají nebezpečnou cestu do Súdánu a pak přes Libyi až ke konečnému pokusu dostat se přes moře do Evropy. V Eritreji nezuří občanská válka, ani tam nedošlo k zahraniční intervenci. Eritrejci se zoufale snaží uprchnout z diktatury, která je téměř úplným africkým ekvivalentem Severní Koreje. Analýza OSN o situaci lidských práv v Eritreji zatracujícím způsobem v minulých dnech odsoudila "všudypřítomný systém útlaku, používaný zcela svévolně s cílem udržovat celé obyvatelstvo ve stavu trvalé úzkosti". V analýze OSN se popisuje mučení, svévolné věznění lidí, mizení lidí, nucení občanů sloužit v armádě na dobu neurčitou, pracovní tábory, nucené práce. Je to podrobný popis toho, jak prezident Isaias Afweerki vládne v této zemi už 23 let prostřednictvím strachu.

Navzdory systematické nelidskosti jeho režimu Evropa proti tomuto útlaku nedělá nic. Evropská unie dokonce schválila minulý měsíc nový balík hospodářské pomoci pro Eritreu v hodnotě 300 milionů eur. Evropa tak odměňuje tyranský systém, přestože se v Eritrei systematicky páchají zločiny proti lidskosti.

Eritrejci prchají před pronásledováním a povinností Evropy je být vůči nim otevřená. Evropa musí uznat, že Eritrea je totalitní stát, jehož občané prchají před terorem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7305

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2015