Zastavme ostudné chování vůči uprchlíkům

14. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

"Eritrejci prchají před vážným porušováním lidských práv ve své zemi a potřebují mezinárodní ochranu," praví se ve zprávě OSN o totalitním režimu v Eritreji.

Tento cenný princip - absolutní právo, zaručované mezinárodním zákonodárstvím, aby lidé, prchající před pronásledováním a mučením, požadovali útočiště a bezpečí - je nyní ohrožen tím, že Evropská unie ho chce jaksi zapomenout. OSN konstatuje, že už více než 100 000 lidí podniklo letos riskantní cestu přes moře ze severní Afriky do Evropy. Letos už také v moři zahynul rekordní počet 1770 osob a Mezinárodní organizace pro migraci varuje, že by počet mrtvých letos mohl dosáhnout 30 000. Půl milionu uprchlíků čeká v Libyi. A z těch, kteří se už dostali přes Středozemní moře, je 25 procent Eritrejců, což je disproporčně velký počet, vzhledem k tomu, že v Eritreji žije jen 6 milionů lidí, píše týdeník Observer.

Syrští uprchlíci tvoří další velké procento osob prchajících do Evropy. Tito lidé prchají před nejděsivějšími životními podmínkami: před krutou, nekonečnou občanskou válkou, v níž se shazují na školy barelové bomby, na komunity se útočí chemickými zbraněmi a celá města jsou zničena v konfliktu mezi zločinnými džihadistickými fanatiky a režimními jednotkami, bojujícími o přežití. Je to krize, při jejímž řešení západní mocnosti zcela selhaly.

Máme jako země i jako evropské společenství povinnost, právní i morální, těmto lidem pomoci. Jiné evropské země musejí učinit víc a začít pomáhat britskému námořnictvu a Italům v jejich obdivuhodné práci. To, že se EU nedohodla a nevytvořila plán pro rozmisťování uprchlíků, je nepřijatelné.

To, že se politikové neustále dál zaměřují na boj proti pašerákům a nikoliv na příčiny chronické nestability, útlaku a mučení v zemích, jako je Sýrie, Somálsko a Eritrea, je ostudné. To, co se teď děje, je důsledkem dlouhých desetiletí sobecké západní politiky na Blízkém východě a v Africe, ať už jde o důsledky intervencí v Iráku a v Libyi, o zhoubné důsledky klimatických změn a o vnucování postkoloniálním rozvojovým zemím podmínky pro obchod a investice, které zvýhodňují bohaté státy a mezinárodní korporace.

Není lehké poradit si s tímto masovým pohybem lidí. Avšak lze realizovat praktická opatření, včetně rozšíření právních cest v hostitelských zemích pro spořádané zpracování příchozích uprchlíků. Členské země EU by měly následovat příkladu Británie a poskytovat zahraniční pomoc ve výši 0,7 procent HDP.

Tato zvýšená pomoc by posílila rozvojové ekonomiky a podpořila domácí průmysl v nich. Světová banka a MMF by měly znovu zkoumat, jak nejlépe podpořit dobrou vládu, vytváření pracovních příležitostí a zlepšenou životní úroveň pro generace mladých pracovníků. V Sýrii, v Somálsku a v Libyi musejí západní mocnosti naléhavěji usilovat o vyřešení konfliktu. Je zapotřebí, aby Evropa změnila svůj postoj. Tím, že změní své myšlení, postoje a činy vůči svým jižním sousedům, muže začít vytvářet podmínky, v nichž obyvatelé afrických zemí budou chtít zůstat doma.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9046

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2015