Evropa tajně vyjednává s totalitním režimem v Eritreji, aby hermeticky uzavřel své hranice

14. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

OSN varuje, že Evropská unie tajně vyjednává s africkou Severní Koreou, aby hermeticky uzavřela své hranice

Činitelé OSN a lidskoprávní organizace jsou silně znepokojeny, že Evropská unie uzavírá tajnou dohodu s totalitní Eritreou, aby hermeticky uzavřela své hranice a zabránila svým občanům, kteří ze země prchají před neuvěřitelným útlakem, odcházet ze země. Oplátkou za to má totalitní režim v Eritreji dostat od EU peníze a dosáhnout zrušení sankcí.

Norský státní tajemník Jøran Kellmyr se stal terčem kritiky, protože cestoval do Eritrei, často nazývané africkou "Severní Koreou" v důsledku represivního a vražedného režimu prezidenta Isaise Afwerkiho ve snaze uzavřít dohodu mezi Norskem a Eritreou, v jejímž rámci by Norsko eritrejské uprchlíky deportovalo rovnou zpět do eritrejského koncentračního tábora. Italští a britští činitelé údajně jednají s eritrejskou vládou o tomtéž. Dánsko například záměrně ignoruje skutečnost, že Eritrejci prchají ze země před útlakem, a označuje je za "ekonomické imigranty".

"Vysocí evropští politikové cestují do Eritreji a je jasné, že chtějí vyřešit uprchlickou krizi hermetickým uzavřením eritrejských hranic. Je to velmi nebezpečná taktika," uvedl jeden činitel z OSN. "Vládnou obavy, že eritrejská vláda pod tlakem EU zahájí praxi, kdy bude kdokoliv, kdo se pokusí překročit eritrejskou hranici, zastřelen."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7713

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2015