Rusko obvinilo Chorvatsko z nucených konverzí pravoslavných věřících. Srbská pravoslavná církev to popírá

10. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Chorvatské ministerstvo zahraničí odmítlo tvrzení Moskvy, pod "tlakem agresivního chorvatského nacionalismu" došlo k nuceným konverzím 30 000 pravoslavných věřících.

Podle Moskvy za posledních dvacet let zhruba 30 000 pravoslavných konvertovalo ke katolicismu. Toto tvrzení ruského ministerstva má dokládat tezi o nárůstu neonacismu v Evropě, USA a Kanadě, který údajně ohrožuje lidská práva, demokracii a právní stát.

Moskva tvrdí, že počet Srbů v zemi od vyhlášení nezávislosti v roce 1991 poklesl o dvě třetiny a Srbové jsou údajně terčem "agresivního nacionalismu, etnické a náboženské netolerance".

Chorvatská strana tvrdí, že zpráva o neonacismu v Chorvatsku je založena na nepodložených údajích vybraných tak, aby potvrdily předem dané závěry. Ministerstvo zahraničí také oznámilo, že odpoví ruskému protějšku podrobně v rámci společné odpovědi zemí EU.

Srbská pravoslavná církev v Chorvatsku tvrdí, že i když existují případy individuálních konverzí ke katolicismu, nejsou masivního rozsahu a jsou zřejmě motivovány konformismem nebo ztrátou smyslu pro identitu.

Ruská zpráva detailně hovoří o administrativních bariérách, násilném odstraňování nápisů v cyrilici ve Vukovaru, demolici pomníků věnovaných srbským obětem 2. světové války na ostrově Pag a znesvěcení starého židovského hřbitova ve Splitu.

Kromě toho zpráva připouští určitá zlepšení v boji s rasismem.

Podle sčítání lidu v roce 2011 se 86,28 % obyvatel Chorvatska hlásí ke katolicismu, zatímco k srbské pravoslavné církvi jen 4,44 %. To z hlediska předválečných údajů znamená značný pokles. Mnoho Srbů z Chorvatska během postjugoslávských válek odešlo nebo bylo vyhnáno.

Obvinění z nucených konverzí ke katolicismu je velmi citlivá otázka, protože válečný fašistický režim Anteho Paveliće přinutil tisíce Srbů k přestupu na katolicismus.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6149

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2015