Rozhovor Britských listů 9:

Společnost je nejkrutější k těm nejslabším

12. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Proč je tolik lidí v České republice bezdomovci a proč je vůči nim společnost tak krutá? Rozhovor s Janem Malcem z organizace DivaDno.

Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2015.

Evropa tajně vyjednává s totalitním režimem v Eritreji, aby hermeticky uzavřel své hranice

14. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

OSN varuje, že Evropská unie tajně vyjednává s africkou Severní Koreou, aby hermeticky uzavřela své hranice

Činitelé OSN a lidskoprávní organizace jsou silně znepokojeny, že Evropská unie uzavírá tajnou dohodu s totalitní Eritreou, aby hermeticky uzavřela své hranice a zabránila svým občanům, kteří ze země prchají před neuvěřitelným útlakem, odcházet ze země. Oplátkou za to má totalitní režim v Eritreji dostat od EU peníze a dosáhnout zrušení sankcí.

Zastavme ostudné chování vůči uprchlíkům

14. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

"Eritrejci prchají před vážným porušováním lidských práv ve své zemi a potřebují mezinárodní ochranu," praví se ve zprávě OSN o totalitním režimu v Eritreji.

Tento cenný princip - absolutní právo, zaručované mezinárodním zákonodárstvím, aby lidé, prchající před pronásledováním a mučením, požadovali útočiště a bezpečí - je nyní ohrožen tím, že Evropská unie ho chce jaksi zapomenout. OSN konstatuje, že už více než 100 000 lidí podniklo letos riskantní cestu přes moře ze severní Afriky do Evropy. Letos už také v moři zahynul rekordní počet 1770 osob a Mezinárodní organizace pro migraci varuje, že by počet mrtvých letos mohl dosáhnout 30 000. Půl milionu uprchlíků čeká v Libyi. A z těch, kteří se už dostali přes Středozemní moře, je 25 procent Eritrejců, což je disproporčně velký počet, vzhledem k tomu, že v Eritreji žije jen 6 milionů lidí, píše týdeník Observer.

Drama s Řeckem končí

14. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Řecku dochází čas na to, aby mohlo uniknout bankrotu a nucenému odchodu z jednotné evropské měny. Stojí zato si položit otázku, jak jsme se tam dostali. Euro mělo být politickým projektem - mělo pozvednout chudé evropské země na úroveň ostatních a tím k posílení politických vazeb mezi Aténami a Antwerpami, Madridem a Mnichovem. Připojit se k euru bývalo odznakem politické sofistikovanosti a hospodářského pokroku. Společný postoj měl pomoci evropské ekonomice jednat jako protiváha proti moci dolaru a hegemonii tržního kapitalismu amerického stylu, píše v neděli týdeník Observer.

PŘEČETLI JSME:

Britové vidí Čechy jako rasisty

14. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Reportér: Naše kultura je v našich očích té britské přece bližší než ta orientální.

Iva Pekárková, spisovatelka žijící v Londýně: Přesně tak – v našich očích. Leč v britských očích tomu tak není. My si mylně myslíme, že – protože jsme bílí a povrchně vizuálně jsme Angličanům blíž – , že ti Angličané se cítí spřízněnější spíš s námi než s usedlými Jamajčany či Indy. Jenže ti jsou považováni za Brity daleko víc než člověk, který přijde z Polska či z Čech, neumí se v tom Londýně chovat a v Británii nezapadne. Britové jsou hrdí na to, že to britství zahrnuje všechny barvy, takže Pákistánec druhé třetí generace, kterého Češi mohou považovat za nejhorší póvl, je jim blíž. Tedy když se povede a mluví bezvadně anglicky. Říká se, že bez Indů a Pákistánců by totálně zkrachovalo britské zdravotnictví, protože doktoři pocházející z těchto zemí dělají jako obvoďáci a na dalších postech, na které nikdo moc nechce. Navíc Britové nás, kteří jsme dorazili z Polska a přilehlých států, považují za strašné rasisty. Oni se nás kvůli tomu v podstatě bojí, možná proto, že jim připomínáme vlastní minulost před padesáti či osmdesáti lety, kdy i oni to často brali podle rasy. Máme pořád pocit, že my běloši bychom měli být výš než nějaký Pákistánec, přestože zametáme a on tam dělá doktora.

Zdroj: ZDE

Spojené státy uvažují o rozmístění několika svých zbraní ve východní Evropě

14. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ve snaze odradit Rusko od možné agrese v Evropě uvažují Spojené státy, že rozmístí několik tanků a pěchotních vozidel v pobaltských zemích a v některých státech středovýchodní Evropy. V Litvě, Lotyšsku a v Estonsku by měly být rozmístěny americké zbraně pro asi 150 vojáků, v Polsku, Rumunsku, v Bulharsku a možná i v Maďarsku vojenské zařízení a zbraně pro asi 750 vojáků. Spojené státy se mají také podílet na modernizaci tamějších železnic a infrastruktury pro vojenské účely, informoval deník New York Times. Plán dosud neschválil americký ministr obrany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Případ pana Lofa

13. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Před několika dny se na čtenáře Britských listů obrátil v extremní nouzi diabetik pan Jiří Lof, který trpí závažným onemocněním, přesto však, namísto toho, aby se doma léčil, musí z existenčních důvodů chodit do práce. Měl problém, že mu hrozilo vyhození z ubytovny, protože invalidní důchod, o který u českého státu požádal v lednu 2015, začne dostávat až v říjnu!!

Panu Lofovi čtenáři pomohli, avšak někteří se dotazují, jak by se dalo tento otřesný případ (jistě nikoliv jediný) řešit, aby se mu dalo dlouhodoběji pomoci. Na to pan Lof reagoval tímto mailem:

"Moc děkuji za veškerou pomoc, nájem je uhrazený, a ještě zbylo 4050.

Nájem jsem uhradil, blíží se platba dalšího, na ten si snad vydělám, pomoc a podporu uvítám i nadále, nemám ani co na sebe, zhubl jsem o 30 kg, nemám slušný oblek ani košili.

Nemluvě o tom že bych měl jíst dietně jako cukrovkář, ale na to opravdu nemám peníze. Kamarádka mi nabídla, že mohu využít její účet.

Číslo účtu je: číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Prosím uvádějte variabilní symbol 2206."

Myslím že by se český stát měl hluboce stydět.

Ušetříme korunu, i kdyby to mělo stát milión

13. 6. 2015 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

"Zhubl jsem o 30 kg ... nemluvě o tom že bych měl jíst dietně jako cukrovkář, ale na to opravdu nemám peníze." píše pan Lof.

Ve stejné situaci jsou tisíce nemocných lidí a může za to vlastně jen přežívající bolševický duch v ministerských a vládních barácích. Ostatně každý druhý tam má dodnes ve skříni nebo pod kobercem schovanou rudou knížku a v duši zažrané heslo těch dob: "Kdo nepracuje, ať nejí". Podívejme se na to ale racionálně.

Zodpovědné orgány MZ a MPSV v minulých letech pořádaly pro vedoucí posudkové lékaře pravidelná školení. Zde je přednášející objednaní ministerstvy instruovali k co nejvyšší tvrdosti k posuzovaným "simulantům", kteří jak "dědeček a babička nám ujídají z chlebíčka". Tyto osoby tam působí dál i pod socialistickou ministryní Tominovou - Marksovou.

Dál způsobují závažné ekonomické ztráty zdravotních pojišťoven. Všech. Kupodivu totiž platí, že náklady na vyléčení pacienta bez adekvátní stravy jsou vždy o 50% vyšší než s podporou vhodného jídla.

Čili platí jednoduchá věta: Co ušetří ČSSZ na dávkách, to zaplatí zdravotní pojišťovny. A velmi pravděpodobně mnohem víc, než ušetří erár.

V Orléansu o všeobecném úpadku humanitních studií

13. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Od čtvrtka 11.6. do soboty 13.6. jsem se účastnil ve středofrancouzském městě Orléansu (proslulém Janou z Arku) mezinárodní akademické konference, která se snažila řešit úpadek humanitních studií na západních univerzitách. Delší dobu upozorňuju, a jak Kasandra, kterou nikdo neposlouchá, jsem už tím nudný, že se na Západě rychle likvidují centra českých a středoevropských studií a zanedlouho nebudou ve světě na střední Evropu už vůbec žádní odborníci. Vzhledem k rychle se destabilizující Evropě (viz například nynější hysterická, nesmyslná ultrapravicová kampaň proti uprchlíkům v České republice a v Maďarsku a vzrůst ultrapravicových hnutí po celé západní Evropě) to vůbec není dobrá zpráva.

Na konferenci v Orléansu jsem byl pozván na základě naší mezinárodní pověsti z Glasgow University od roku 2010, kdy se nám jakž takž podařilo zachránit naše tamější centrum jazyků a kultur před pokusy univerzity ho zlikvidovat.

Papež František zasáhne do debaty o globálním oteplování

13. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Papež František požaduje v dopise 1,2 miliardě světových katolíků, který bude zveřejněn ve čtvrtek, etickou a ekonomickou revoluci, která by zabránila katastrofálním klimatickým změnám a rostoucí nerovnosti.

V encyklice, věnované tomuto tématu, argumentuje papež, že drancování přírodních zdrojů planety Země lidstvem už překročilo přirozené hranice a že bez revoluce v srdcích a myslích čelí svět katastrofě. Encyklika bude ve čtvrtek rozeslána 5000 katolickým biskupům a na internetu bude vydána v pěti jazycích světa.

Spojené státy nereagovaly na žádost Polska o dokumenty CIA o tajných věznicích

13. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Spojené státy brání vyšetřování Polska týkajícího se tajné věznice CIA na jeho území. Opakovaně totiž ignoruje oficiální polské žádosti o důležité dokumenty, včetně zprávy amerického Senátu z loňského prosince, obsahující podrobné informace o věznicích CIA a o tom, co se v nich dělo, konstatoval v sobotu mluvčí polské prokuratury pro odvolací říení v Krakově Piotr Kosmaty, která záležitost vyšetřuje. Senátní zpráva byla zcenzurována a zcenzurovaná verze neobsahovala zmínku o Polsku, avšak jiná fakta v té zprávě odkazovala na Polsko a na tajnou věznici CIA, která tam byla v provozu v letech 2002 a 2003, kdy v ní byly podrobovány drsnému zacházení osoby podezřívané z terorismu.

Bojová letadla NATO létají také s vypnutými transpondery

13. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

I bojová letadla Severoatlantického společenství létají při nasazení bez zapnutých transponderů, píše německý týdeník Der Spiegel. Transpondery jsou vysílače, které zajišťují bezpečnost letadel ve vzduchu, protože vysílají informace o jejich okamžité poloze. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mnohokrát ostře kritizoval Moskvu, že ruské bojové letouny létají s vypnutými transpondery, a ohrožují tak civilní leteckou dopravu. NATO nyní oznámilo, že jeho letadla - ovšem jen ve výjimečných případech při vojenském cvičení a nikoliv nad východní Evropou - dělají totéž.

EU poprvé jednala o možném bankrotu Řecka

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Vládní představitelé, kteří připravují jednání ministrů financí eurozóny, které se má konat příští týden, konstatovali při rozhovorech v Bratislavě pozdě večer ve čtvrtek, že existují tři možné scénáře ohledně toho, co se stane s Řeckem koncem června. Nejméně pravděpodobné je, že by Řecko příští týden před vypršením právní lhůty koncem června uzavřelo úspěšnou dohodu o reformách a uvolnilo tak cestu k získání dalších financí.

Tradice smrtících aliancí, aneb Primitivní antiantikomunismus jako cesta do pekel

13. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V důsledku květnového ruského hackerského útoku na Bundestag ZDE se stále ještě ztrácejí klasifikované údaje z německého parlamentu. Zřejmě jen mimořádnou shodou okolností se právě utajovaná německá data začala objevovat na stránce WikiLeaks ZDE, a to v době, kdy němečtí vyšetřovatelé usilující o obvinění v kauze údajných odposlechů Angely Merkelové museli konstatovat, že mizivá důkazní základna něco takového nedovoluje a softwarový specialista Edward Snowden osobně vůbec neví, o čem mluví ZDE.

Neférová interpretace německého rozhodnutí

13. 6. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

V článku Karla Dolejšího se stalo z věty publikované v týdeníku Der Spiegel “Bisher bekannte Äußerungen von Snowden lieferten keine Hinweise dafür, dass er über eigene Kenntnisse verfügt (Dosud zveřejněné informace od Snowdena neposkytly žádné důkazy, že disponuje konkrétními údaji)" “němečtí vyšetřovatelé usilující o obvinění v kauze údajných odposlechů Angely Merkelové museli konstatovat, že mizivá důkazní základna něco takového nedovoluje a softwarový specialista Edward Snowden osobně vůbec neví, o čem mluví."

Je to manipulativní, protože šlo o to, že ohledně odposlechů Merkelové americkou organizací NSA "Weitere Beweiserhebungen versprechen keinen Erfolg (Další pokusy získat důkazy neslibují úspěch)" - protože Američané je odmítli poskytnout - a ne o to, že by odposlech Merkelové (ohledně něhož dal Obama oficiálně příkaz ho ukončit) neexistoval. A kdo chce, aby se myslelo, že Snowden neví, o čem mluví, musí asi jen tvrdit, že neexistují důkazy, že něco ví.

Šetření pro podezření ze špionáže mobilního telefonu používaného kancléřkou zastaveno

14. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

KD│ Není-li ve hře celý originální text, lze se jistě donekonečna přít o to, co v takovém textu stojí nebo nestojí a kdo jej jak vyložil. Proto je nejlepší, pokud se čtenář může seznámit s celým vyjádřením úřadu spolkového generálního návladního ke kauze údajných odposlechů telefonu Angely Merkelové, čili k aféře "Handygate" - a udělat si vlastní názor, která interpretace zde na Britských listech je vlastně "férová" nebo "neférová". Zda ta, kterou operuje Uwe Ladwig, nebo ta, která zcela vystačí se známými, dostupnými a dobře doloženými fakty o hromadném shromažďování metadat týkajících se elektronické komunikace ze strany americké NSA.

Rozhovor Britských listů 8:

Dluhové otroctví ve společnosti blahobytu

5. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rozhovor Jana Čulíka s bezdomovcem Petrem Bukalem. Jak lidi dokáže česká společnost zničit.



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2015.

Nabízíme komerční reklamu na Regionální televizi

8. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vážení čtenáři,

nabízíme vám možnost třicetivteřinového reklamního spotu na Regionální televizi, která je v ČR k dispozici na kabelu a na satelitu, pokaždé před vysíláním Rozhovoru Britských listů. Cena je 1000 Kč za jednou odvysílaný spot, celková cena za pět denních repríz (noční se přidávají zadarmo jako bonus) je 4000 Kč. Předpokládáme, že zájemce dodá třicetivteřinovou reklamu podle technické specifikace Regionální televize.

Kumulativní sledovanost Regionální televize je půl milionu diváků.

Zájemci o tuto televizní reklamu, prosíme, pište na tuto adresu redakce@blisty.cz.

Nenaslouchejte příznivcům Edwarda Snowdena. Jeho úniky byly darem pro teroristy

12. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Schválení zákona Freedom Act minulý týden omezilo pravomoci NSA, zejména týkající se shromažďování telefonických metadat. V rámci toho jsou nyní záznamy o telefonních hovorech v rukou soukromých společností místo státu. To posouvá USA do stejné situace jako Británii. Ve skutečnosti vysoce postavené osoby v americké zpravodajské komunitě jsou s tím spokojeny, pakliže se NSA k datům dostane rychle, napsal Robin Simcox.

Proruská dezinformační kampaň v ČR a na Slovensku letem světem

12. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Studie Ivany Smoleňové "The Pro-Russian Disinformation Campaing in the Czech Republic and Slovakia" ZDE (pdf) vydaná Pražským institutem bezpečnostních studií je jednou z prvních podrobnějších prací věnovaných danému tématu. To, spolu s pestrou sekundární zdrojovou základnou, tvoří hlavní silné stránky studie. K mínusům patří poměrně úzký záběr v oblasti primárních zdrojů a podle mého názoru tomu neodpovídající úroveň analýzy.

Švédský systém upozorňuje dobrovolníky na kardiaky v nouzi

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Švédský systém, který zasílá SMS dobrovolníkům vycvičeným v poskytování první pomoci, pokud se do 500 metrů od nich nachází kardiak v nouzi, vedl k výraznému navýšení počtu těch, jimž je dobrovolníky včas poskytnuto ošetření s použitím defibrilátoru. Podíl takto ošetřených pacientů se záchvatem vzrostl o 30 %.

Turecký policista, který zasáhl demonstrantku slzným plynem, musí zasadit 600 stromů

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Turecký policista Fatih Zengin, který v roce 2013 v istanbulském Gezi Parku zasáhl slzným plynem "ženu v červeném", musí podle rozhodnutí soudu za trest zasadit 600 stromů a pečovat o ně, dokud nevyrostou. Ceyda Sungurová, na kterou policista útočil plynem z bezprostřední blízkosti a zasáhl ji do obličeje, se stala symbolem protivládních protestů.

Sněmovna reprezentantů zakázala financovat výcvik ukrajinského praporu Azov

12. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu projednala zákon o rozpočtu ministerstva obrany pro rok 2015. Kongresmani John Conyers Junior (demokrat zvolený za Michigan) a Ted Yoho (republikán z Floridy) společně předložili tři dodatky, aby zablokovali výcvik ukrajinské neonacistické polovojenské milice "Prapor Azov" a zabránili dodávkám přenosných protiletadlových střel do Iráku a na Ukrajinu.

Jan Hus: Další mýtus malého národa

11. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Také jsem zhlédl výpravný televizní film o Janu Husovi, který byl natočený podle scénáře Evy Kantůrkové a který režíroval Jiří Svoboda, a chvílemi si připadal jak v Jiříkově vidění. Je zjevné, že se tento neuralgický bod našich dějin neobejde bez bombastického balastu, zvlášť když si letos připomínáme 600. výročí Husova tragického skonu na inkviziční hranici u Rýna, a to za situace, kdy hlavní hrdina morálně, snad vyjma svého věrného druha Jeronýma Pražského, o sto sáhů převyšoval ostatní historické postavy včetně delirantního alkoholika, krále Václava IV.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

1. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Motto:

"Ty budeš ty migranty živit že se jich tak zastáváš? ne? tak drž hubu zmrde..." Michal Maršík.

(Pozn. red. Přichod imigrantů do jiné země VŽDYCKY pro tu zemi znamená hospodářské oživení, protože přistěhovalci pracují daleko intenzivněji než místní lidé. Přinášejí také nové nápady a myšlenky. Např. mezi nejbohatšími Brity je celá řada přistěhovalců z třetího světa. V Británii také přistěhovalci působí ve vysoké politice, ku prospěchu země.)



Britský konzervativní ministr obchodu a průmyslu Savid Javid

Britský stínový labouristický ministr obchodu a průmyslu Chukka Umunna

Vážení čtenáři,

dovolím si vám opět po určité době připomenout, že provoz Britských listů není zadarmo. Financují si ho čtenáři sami, kteří tak určují, jestli má v českém prostředí fungovat nezávislý analytický deník.

Máme zato, že v šířící se hysterii v České republice (opakovaně mi píší čtenáři, že je správné, že Němci byli v roce 1945 v Československu vražděni a vyháněni z domovů, protože - včetně malých dětí - nesli kolektivní vinu za předchozí nacistická zvěrstva! - jiní se iracionálně děsí údajné "muslimské invaze", která "zničí naši kulturu"). Třetí, protože jsou - jistě právem - nespokojeni s postkomunistickým režimem v ČR, z toho nelogicky vyvozují, že musejí podporovat ruský agresivně autoritářský režim Vladimíra Putina.

Proti hysterické hrůze z jinakosti a iracionálnímu zkratkovitému myšlení musíme trpělivě předkládat věcné a racionální argumenty.

Myslíme si, že v rychle se destabilizující České republice i Evropě je Britských listů zapotřebí dnes více než během jejich celé dosavadní téměř dvacetileté existence.

Pokud s tím souhlasíte, přispějte prosím na jejich provoz finančně.

Podle Google Analytics si Britské listy měsíčně otevře cca 300 000 individuálních čtenářů (individuálních IP adres).

Finančně však přispívá cca 150 lidí.

Za případný příspěvek děkujeme. Prosíme, pošlete ho na náš účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Jan Čulík

šéfredaktor

Jan Hus prosazoval proti středověké hegemonii právo na samostatný osobní názor

11. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Tak, jak píše Daniel Veselý, mezinárodní historiografie, pokud se vůbec Janem Husem zabývá (ke všem tématům ze starší české historie je nesmírně obtížné nalézt v angličtině jakoukoliv vědeckou sekundární literaturu, skoro vůbec neexistuje), ho považuje za následovníka Johna Wycliffa, nikoliv za originálního myslitele. Mezinárodní historikové a teologové poukazují na to, že na rozdíl od Johna Wycliffa Jan Hus nezpochybňoval učení církve, jeho kritika byla především kritikou morální.

Husovi nešlo o intelektuální svobodu

11. 6. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dovolte mi malou poznámku k debatě o Husovi. Domnívám se, že intelektuální svoboda v době středověkých univerzit byla poměrně veliká a že Husovi o tuto samozřejmost nešlo. Středověk byl v katolické církvi např. mnohem svobodnější než dogmatické a do sebe uzavřené 19. století. Ve středověku by např. nebylo možné prosadit dogma o neomylnosti papeže, neboť středověcí učenci dobře věděli, že i papež může zešílet.

Nenápadný právní systém, který umožňuje korporacím žalovat státy

11. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Před padesáti lety byl vytvořen mezinárodní právní systém na ochranu zahraničních investorů. Dnes jeho prostřednictvím si korporace dokáží vysoudit miliardy dolarů a kritikové varují, že se systém vymkl z rukou.

Kancelář Luise Parady je čtyři bloky od Bílého domu ve Washingtonu. Parada je jedním z hrstky právníků, kteří hájí suverenní státy proti žalobám od multinacionálních korporací.

Drasticky poklesla podpora západní veřejnosti pro případný protiútok NATO reagující na vojenskou invazi z Ruska

11. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Méně než 50 procent občanů členských zemí NATO je ochotno podpořit vojenskou akci proti Rusku, v případě, že by Rusko vojensky napadlo nějakou členskou zemi Severoatlantického společenství, píše ve čtvrtek britský deník Times. Zatímco v USA a v Kanadě podporuje v takovém případě vojenský protiútok více než 50 procent obyvatel, v Británii jej podporuje jen 49 procent občanů. Nejnižší podpora pro základní zásadu aliance NATO, totiž zasáhnout vojensky proti případnému útoku vůči jedné z členských zemí NATO, je v Německu: 38 procent.

Evropané jsou zároveň přesvědčeni, že v případě útoku by Evropě přišly na pomoc Spojené státy. Průzkum provedlo Pew Research Centre v největších osmi členských zemích NATO.

Evropa nesvéprávná, aneb Syndrom získané ztráty politické soudnosti

11. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Spis českého filosofa Jana Patočky "Evropa a doba poevropská" se zabýval ztrátou evropské centrality a suverenity. Vyjádřeno wallersteinovským jazykem, poválečná Evropa přestala být samozřejmým centrem kapitalistického světosystému a posunula se spíše k semiperiferii, kam některé z jejích důležitých částí (typicky např. Itálie) patřily již delší čas. Vznikem dvou alternativních mocenských center západně a východně od Evropy ovšem starý kontinent přišel také o politickou samostatnost a došlo k jeho rozdělení mezi rivalizující následníky. S koncem studené války byla pak krátce obnovena naděje na znovuzískání evropské samostatnosti. Naděje se ovšem ukazuje být lichou, protože několik generací strávilo život v Evropě podrobené a politicky nesoběstačné - a ty jednoduše nehodlají nést břemeno obrany samostatné Evropy ZDE.

Válka proti propagandě z Kremlu

11. 6. 2015 / Craig Proctor

čas čtení 7 minut

Z průzkumu veřejného mínění provedeného v USA v roce 2003 na objednávku Kremlu v USA vyplynulo, že drtivá většina Američanů pohlíží na Rusko v záporném světle. Hlavní konotace, spojované s Ruskem byly kalašnikovy, Molotovovy koktejly, komunismus, KGB a ruská mafie. Kreml usoudil, že se Západ příliš soustřeďuje na protiestablishmentové osobnosti jako Vladimír Guzinskij a Michail Chodorkovskij a že se západní média často příliš mnoho věnují takovým událostem, jako bylo Chodorkovského zatčení a následný proces s ním. Moskva se rozhodla změnit západní vnímání Ruska, ať už bylo autentické, nebo si ho Kreml jen tak představoval, prostřednictvím měkké moci a zahraniční tiskové kanceláře. Tento úkol dostala bývalá zaměstnankyně a poradkyně Guzinského Světlana Miroňuková.

An English version of this article is in CLICK HERE

Fighting Back: the war against the Kremlin’s propaganda

11. 6. 2015 / Craig Proctor

čas čtení 6 minut

A poll commissioned by the Kremlin in 2003 taken in America showed that the vast majority of the population polled viewed Russia in a negative light. The main connotations associated with Russia were with Kalashnikovs, Molotov cocktails, communism, the KGB and Russian mafia. The Kremlin’s conclusion was that the West was overly concentrated on anti-establishment Russian personalities such as Gusinsk and Mikhail Khodorkovsky with the Western media’s focus often falling on events such as Khodorovsky’s arrest and subsequent trial. Moscow decided to change the Western perception, be it real or imagined by the Kremlin, by employing soft power through the medium of a foreign news agency. http://snob.ru/selected/entry/69275 Svetlana Mironyuk, a former employee and advisor to Gusinsky, was tasked with making this happen.

Hlavní ideologové al Kajdy zuří proti Islámskému státu

11. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Hlavní ideologové al Kajdy, Abu Muhammad al-Maqdisi a Ayman al-Zawahiri, jež američtí analytikové charakterizují jako "nejvlivnější džihadistické teoretiky" už déle než rok ostře kritizují Islámský stát. Maqdisi vydal dlouhý traktát, v němž kritizuje Islámský stát jako ignorantský a pomatený. Obviňuje jeho stoupence, že "zničili" jeho dlouhodobý "islamistický projekt".

Konflikt jednadvacátého století bude uvnitř náboženství a civilizací, nikoliv mezi nimi

11. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Ve světě upadajících supervelmocí a sklerotických mezinárodních institucí, řady selhávajících států a hobbesovského chaosu občanských a kmenových válek se dostávají k moci náboženští extremisté, cituje britský konzervativní deník Daily Telegraph z nové knihy známého britského rabína Jonathana Sackse Not in God's Name: Confronting Religious Violence (Ne božím jménem: proti náboženskému násilí).

Jak stát "efektivně pomáhá" nemocným lidem:

Prosba o pomoc

10. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Aktualizace středa 21.03: Majitelé pražské ubytovny dovolili panu Lofovi v ubytovně zůstat poté, co prokázal emaily, že mu čtenáři Britských listů pomohli. Děkujeme jim všem, zejména panu Tomáši Fialovi, který přispěl na činži pana Lofa v ubytovně částkou 5000 Kč. Pan Tomáš Fiala konstatoval: "Považuji za neuvěřitelné, že se v zemi, která se považuje za civilizovanou, může něco takového vůbec dít."

Jiný čtenář, který si nepřeje, abychom uváděli jeho jméno, napsal: " Poslal jsem panu Lofovi příspěvek, ale obávám se, že spíš než chodit do práce by měl ležet v nemocnici. Aspoň při pohledu na jeho nohu. Můžete nějak zjistit, jak dlouho by trvala jeho léčba a zda by byli i další lidé ochotni ho dále podporovat, než bude schopen práce? Ne papírově, ale prakticky."

***

Aktualizace středa 19.31: Mnohokrát děkuji za pomoc v nouzi, celá situace se bude řešit ve 20.00, tak dám potom vědět, ale pevně doufám že i přesto že v současné chvíli nemám stále uhrazený celý nájem, nevyhodí mne a budu dál mít střechu nad hlavou. V tuto chvíli vím o přibližně 4500,- Kč které mi slíbili poslat různí lidē. Snad se podaří získat i zbývající peníze. Držte mi palce abych tu mohl být i zítra, píše Jiří Lof.

***

Dobrý den, obracím se na Vás všechny se žádostí o pomoc.

Od 2.6.2015 jsem oficiálně uznán jako invalida prvního stupně. Mám arterosklerozu tepen. Mám udělaný dvojitý bypass tepny . Na kotníku mám bércový vřed cca 8 cm v průměru, který mi na chirurgii vyřezali a dodnes tuto ráno hojím, k tomu nastaly komplikace a zahnisala mi šlacha vedoucí skrze tuto ránu, píše Jiří Lof.

Jarmark marnosti plus podpásovka kvůli prachům

10. 6. 2015 / Štefan Švec

čas čtení 12 minut

Poznámky ke Sjezdu spisovatelů

O víkendu se v Praze odehrál první polistopadový Sjezd spisovatelů. Vydupala ho ze země nově vznikající Asociace spisovatelů a patří jí za to dík. Setkání ukázalo, kde se dnes česká literatura nachází. Není to místo, které by bylo na těle vepředu.

Takto se chová kompetentně na globálním fóru politik z malého národa:

Skotská premiérka: Pokrok! Vy jste se zeptal, zda nás můžete okupovat kvůli ropě, to USA normálně nedělají

10. 6. 2015

čas čtení 1 minuta



Skotská premiérka Nicola Sturgeonová byla tento týden hostem amerického komika Jona Stewarta v jeho pořadu Daily Show.

Když Sturgeonová udělala vtip, že nařídila vyšetřování, proč skotští nacionalisté vyhráli v nedávných britských volbách "jen" 56 z 59 možných poslaneckých křesel, Jon Stewart reagoval: "Vy si myslíte, že jste Saddám Husejn, nebo co? Vy chcete 99 procent? Vždyť 56 z 59 křesel je dost dobré."

Sturgenová odpověděla, že vždycky je dobré snažit se o víc.

Jon Stewart se Sturgeonové také ptal na skotskou ropu: "Kolik té ropy ve Skotsku máte? Můžeme vás vojensky okupovat?"

Sturgeonová odpověděla za smíchu publika: "Tolik jí zase není, aby vám to za to stálo. Ale myslím si, že tohle je pokrok, protože jste právě tady Jona slyšeli požádat mě, předpokládám jménem Spojených států, jestli smějí vojensky okupovat zemi, která těží ropu. Normálně Spojené státy přece o svolení nežádají."

Rozhovor kritikové přijali velmi pozitivně.

Dělá ministryně Marksová vůbec něco?

10. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jiří Lof píše, že žádost o invalidní důchod si na ČSSZ podával v lednu 2015 a má ho pobírat od října. Co je to proboha za lhůtu? Šéf příslušné Okresní správy by měl vyletět na hodinu, protože lhůta k vyřízení je maximálně šest měsíců, píše Radek Mokrý.

A Inspektorát práce? Při podání podnětu na delikventního zaměstnavatele tento úřad přislíbí, že do tří měsíců v místě provede kontrolu. A skutečnost? Po třech měsících stěžovateli přijde pouze dopis, že jeho případ dostal číslo jednací a v dalších třech měsících provede kontrolu.

Ne každý postižený nečinností úřadů paní Tominové - Marksové má dost znalostí i peněz na podání správní žaloby proti příslušnému úřadu.

Organizaci OSN pro uprchlíky v říjnu dojdou peníze

10. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Nový ředitel Organizace OSN pro uprchlíky (UNRWA) v Libanonu Matthias Schmale čelí drsným vyhlídkám: Pokud jeho organizace nezíská nové sponzory, peníze jí dojdou počátkem října. V tom případě nebude UNRWA schopna zaplatit mzdy asi 30 000 zaměstnanců, sdělil Schmale listu Daily Star.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
54597