Hlavní ideologové al Kajdy zuří proti Islámskému státu

11. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Hlavní ideologové al Kajdy, Abu Muhammad al-Maqdisi a Ayman al-Zawahiri, jež američtí analytikové charakterizují jako "nejvlivnější džihadistické teoretiky" už déle než rok ostře kritizují Islámský stát. Maqdisi vydal dlouhý traktát, v němž kritizuje Islámský stát jako ignorantský a pomatený. Obviňuje jeho stoupence, že "zničili" jeho dlouhodobý "islamistický projekt".

Tato kritika je typická pro nynější bratrovražedný konflikt uprostřed násilnického islamistického radikalismu. Signalizuje ale také, že al Kajda byla poražena a překonána. Jiný radikální islamista, kazatel Abu Qatada, nedávno deportovaný z Británie, kritizuje Isis těmito slovy: "Oni nerespektují nikoho. Ničí širší džihadistické hnutí a jsou proti celému muslimskému národu."

Islámský stát je natolik zasažen touto kritikou, že šíří propagandu proti Maqdisimu a Abu Qatadovi. Označuje je za "zavádějící vědce", jimž se mají lidé vyhýbat "více než ďáblovi".

Abu Qatada říká, že Islámský stát je "jako smrad", který zašpinil radikální islámské hnutí. Je to "rakovinový růst" uprostřed džihadistického hnutí, nemocná větev fíkovníku, kterou je nutno useknout, než zabije celý organismus.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8049

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2015