Západní "osvobozování" jsou groteskní experimenty. Ničí země, které se snaží zachránit

2. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

To píše v deníku Guardian Anthony Loewenstein a ukazuje především na Lybii. V Lybii nyní zuří občanská válka, ozbrojené skupiny řádí v ulicích a násilí je všude. OSN a americký velvyslanec utekli. Jenžee Libyi dnes svět většinou ignoruje, protože zahraniční korespondenti mají moc práce. Nejsou pro ně zdroje. V nové knize vysvětluje reportér Anjan Sundaram, když píše o svých zážitcích jako novináře na volné noze v Kongu, jak jednu z nejhorších genocid v moderní éře západní šéfredaktoři většinou ignorovali.

"Západní média jsou v krizi a svět je už nezajímá," píše Sundaram. "Reportéři nyní píší o 20 zemích najednou. Novinářské kanceláře jsou ve velkých městec, velmi daleko od zemí, o nichž mají psát."

Chaos a libyjské zbraně se nyní šíří do Sýrie, do Mali i jinam, a mlčení těch, kteří r. 2011 podporovali západní intervenci, je ohlušující. Přesunuli se prostě k dalšímu konfliktu, k dalšímu místu, kde chtějí provést intervenci. Naprosto ignorují katastrofu své podpory předchozí intervence.

Hlavním argumentem při intervenci v Libyii byla takzvaná "odpovědnost ochraňovat civilní obyvatelstvo". Zajímavé je, že tento argument nikdo nepoužívá na ochranu civilistů v Gaze, které zabíjí izraelská armáda dělostřeleckou palbou a raketami. Nikdo ani nehovoří o potřebě ochraňovat civilní obyvatelstvo před brutální diktaturou v Egyptě, kterou podporují Spojené státy. Ani slovo nikdo nepozvedne na ochranu utlačovaných aktivistů v Bahrainu či v Saúdské Arábii, uzavírá autor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9072

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2014