Jestli dojde k vyvražďování, západní média budou opět mlčet

5. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Irácké menšiny vsadily na ochranu před islamisty ze strany kurdských ozbrojených oddílů (pešmergy). Po víkendu je ale více než jasné, že tento projekt selhává. Ale zatímco se křesťané mohou i v "chalífátu" vykoupit z trestu smrti daní, jiné skupiny považované za odpadlíky tuto možnost nemají. Pokud se jim z území obsazeného ISIL nepodaří včas uprchnout, budou jednoduše povražděny. Zpravodajské štáby světových agentur však o tom sotva přinesou podrobnější zprávy. Mají důležitější věci na práci.

Jazídové tvoří náboženské společenství kurdského jazyka a národnosti, o kterém průměrný Čech ví ještě tak nanejvýš díky filmové adaptaci Mayova brakového románu V říši stříbrného lva. V iráckém Kurdistánu žije Jazídů asi půl milionu, velká většina těch, co se po světě ještě udrželi. Diaspory v jiných zemích, včetně západních, jsou slabé, a tak lze bez nadsázky říci, že přežití tohoto unikátního synkretického náboženského společenství s předislámskými kořeny stojí a padá s jeho iráckou větví. Ta je ale po víkendu vydána na milost a nemilost fanatickým islamistům.

Čím se vlastně liší Jazídové od Palestinců? Je toho spousta: Jazídům reálně v bezprostřední budoucnosti hrozí vyhlazení, kdežto Palestinci trpí vážnými ztrátami při nepěkně vedené vojenské operaci úhlavního nepřítele, z ní se ale nicméně celkem jistě vzpamatují. Za druhé, nikoho nikdy nenapadlo pokusit se udělat z Jazídů ikonu západní levice, nejsou prostě "trendy". Za třetí, nemají vlivnou lobby ani v OSN, ani v Londýně, ani v Praze, ani kdekoliv jinde. Za čtvrté, kauza Jazídů se nenabízí k pranýřování západního imperialismu, protože o nich vesměs nikdo vůbec nic neví.

Za páté, v Iráku už se západní nutkavá potřeba "vylepšovat svět" vyčerpala a zhroutila, takže v podstatě tento region neumožňuje projekci další utopických nadějí; třebaže tu lidé trpí jako zvířata, nanejvýš ještě slouží jako odstrašující příklad. Kdežto Palestina na podobný pokus o "vylepšení" a "zachránění" podle západních receptů teprve čeká - a kdekdo si může malovat její budoucnost na růžovo.

Pokud budou Jazídové coby murtadún (odpadlíci od pravé víry) iráckými islamisty skutečně povražděni, možná se to dočtete ve svém oblíbeném listě s nepodstatným dvoutýdenním zpožděním někde v drobné zprávě na straně osm nebo dvanáct.

0
Vytisknout
10010

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014