Lídři Rudých Khmerů byli odsouzeni na doživotí

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Bývalí představitelé Rudých Khmerů Nuon Chea a Khieu Samphan byli kambodžským soudem shledáni vinnými ze zločinů proti lidskosti a odsouzeni na doživotí.

Třiaosmdesátiletý Khieu Samphan, který stál v čele státu, a jeho hlavní ideolog, jemuž je osmaosmdesát let, čelí obvinění z genocidy za zločiny spáchané během teroru v 70. letech. Oba svou vinu popírají.

Proces, který se týká nuceného exodu milionů osob z měst a masového zabíjení. Během této fáze kambodžských dějin zemřela téměř čtvrtina obyvatelstva v důsledku hladu, zanedbání lékařské péče, přepracovanosti a vraždění. Rudí Khmerové byli u moci v letech 1975-1979.

Mnozí kritizují pomalý chod spravedlnosti a náklady s ním spojené. Tribunál zahrnuje také mezinárodní právníky a začal pracovat v roce 2006. Od té doby již utratil více než 200 milionů dolarů a usvědčil jen jednoho obviněného, ředitele věznice Kainga Gueka Eava, jenž dostal doživotní trest v roce 2011.

Probíhající proces začal v listopadu 2011 a zahrnoval původně čtyři představitele vedení Rudých Khmerů. Bývalý ministr zahraničí Ieng Sary zemřel v roce 2013 a jeho žena Ieng Thirith, bývalá ministryně sociálních věcí, byla v roce 2012 vyloučena z okruhu obviněných kvůli demenci. Hlavní představitel skupiny Pol Pot zemřel v roce 1998.

Khieu Samphan a Nuon Chea jsou oba obviněni ze zločinů proti lidskosti, genocidy, náboženské persekuce, vraždy a mučení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6766

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014