Na britského premiéra Davida Camerona vzrůstá tlak ohledně Gazy

7. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Celá řada britských konzervativních poslanců požaduje, aby britská vláda zaujala ostřejší postoj vůči Gaze. Výbor britské Dolní sněmovny pro mezinárodní rozvoj konstatuje, že je "šokován" situací, vzniklou v důsledku blokády Gazy.

Britský konzervativní premiér David Cameron se octl pod obnoveným tlakem od skupiny poslanců, kteří vyjádřili podporu konzervativní baronce Sayeedě Warsi. Ta zastávala vysokou funkci na britském ministerstvu zahraničí, ale tento týden odstoupila na protest proti postoji britské vlády vůči Gaze. Konstatovala, že z britské vlády odešla, protože je její postoj "morálně neobhajitelný":

"Myslím si, že britská vláda zastává upřímně sdílený názor, že nejlepším způsobem, jak tuto věc vyřešit, je být co nejúslužnější vůči izraelské vládě a tak ji ovlivňovat, aby zaujala pozitivnější postoj," řekla. "Nemyslím si, že tato strategie funguje."

Po rezignaci baronky Warsí vystoupili náměstek premiéra Nick Clegg a ministr pro podnikání Vince Cable, oba z liberálnědemokratické strany, která tvoří s konzervativci vládní koalici s požadavkem, aby byly suspendovány všechny britské licence na prodej zbraní a vojenského materiálu Izraeli. Clegg zdůraznil, že souhlasí s baronkou Warsi, že vznikly "vážné otazníky" nad těmito licencemi.

Rezignace baronky Warsi přiměla všestranický parlamentní Výbor pro mezinárodní rozvoj, že konstatoval, že i kdyby se ignorovalo násilí z posledních týdnů, některá omezení, jimiž trpí občané Gazy, nejsou "přiměřená" a v některých případech porušují mezinárodní právo.

Obyvatelé Gazy většinou nesmějí cestovat mimo Gazu a Izrael omezuje dodávku mnoha druhů zboží do Gazy. Hamas konstatoval, že zrušení izraelské blokády musí být součástí každého dlouhodobějšího mírového plánu.

I v samotné Konzervativní straně čelí premiér David Cameron tlaku od některých poslanců ohledně vládního postoje k čtyři týdny trvajícímu konfliktu v Gaze, v jehož rámci bylo usmrceno 1834 Palestinců, většinou civilistů. Bylo zabito také 64 Izraelců, většinou vojáků.

Sir Nicholas Soames, konzervativní poslanec za střední Sussex, také konstatoval, že britská vláda by se měla "poučit" z rezignace baronky Warsí.

Sarah Wollastonová, konzervativní poslankyně za Jižni Devon, poslala premiéru Cameronovi dopis, že protestuje proti postoji, který britská vláda zaujímá vůči situaci v Gaze. V dopise Wollastonová požaduje zavedení sankcí proti Izraeli. Uvádí, že její motivace je humanitární: "Musíme si položit otázku, zda bychom toto chování považovali za válečné zločiny, kdyby šlo o jakéhokoliv jiného agresora a jakékoliv jiné civilní obyvatelstvo. A pokud ano, měli bychom to považovat za válečné zločiny i v tomto případě."

Příliš proizraelský postoj britské vlády kritizovala i celá řada dalších britských konzervativních poslanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7962

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014