Jak je to s humanitární pomocí východní Ukrajině?

10. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kyjevské úřady tvrdí, že se jim 8. srpna podařilo zastavit ruskou kolonu, která pod záminkou humanitární pomoci měla v úmyslu přivést oficiální ruská vojska na východ Ukrajiny.

Podle ukrajinské strany se jednalo o "provokaci" ze strany Ruské federace. Velká kolona byla doprovázena vojáky a vojenskou technikou, dodatečně se ruská strana ohání údajným souhlasem výboru Červeného kříže. Podle Kyjeva měla však "provokace" za cíl vyvolat plný ozbrojený konflikt mezi oběma zeměmi.

Kyjev se odvolává na zpravodajské informace ze západních zdrojů, včetně satelitních snímků, a tvrdí, že Moskva se připravuje ke "vstupu vojsk" pod vhodnou záminkou. S tím má podle některých komentátorů souviset také velká čistka, kterou právě Putin provedl v silových strukturách. Ta měla postihnout osoby kritické k vojenské intervenci na Ukrajině vedené již zcela otevřeně ozbrojenými silami Ruské federace. Ověřit posledně uvedené tvrzení z nezávislých zdrojů ovšem není možné, protože soukromé názory hromadně odvolaných vysoce postavených pracovníků ruských bezpečnostních složek nejsou běžně publikovány a interpretace důvodů odvolání tolika vysokých "siloviků" naráz tak je založena pouze na zákulisních signálech z Kremlu.

V reakci na ruský "humanitární konvoj" s armádním doprovodem ukrajinský prezident Petro Porošenko svolal operativní štáb a konzultoval se zahraničními politickými představiteli. Jedním z výsledků bylo explicitní americké varování Moskvě, že každé další zasahování do událostí na Ukrajině, včetně pod záminkou "humanitární intervence", bude považováno za ozbrojenou intervenci.

Vyjádření Mezinárodního výboru Červeného kříže je formulováno diplomaticky, nicméně na okraji oznámení o posilování aktivit na Ukrajině, včetně nových týmů v Mariupolu a Starobilsku, výslovně zdůrazňuje, že "Jakákoliv akce MVČK bude provedena v přísném souladu s našimi základními pracovními principy neutrality, nestrannosti a nezávislosti."

Červený kříž od dubna poskytuje zdravotnický materiál zdravotnickým zařízením v Doněcku, Luhansku, Charkově a Dněpropetrovsku, Ukrajinská společnost Červeného kříže poskytuje potřebným potraviny, hygienické potřeby, základní potřeby pro domácnost, ošacení a další položky. Kromě toho na Ukrajině poskytuje humanitární pomoc také OSN, která se k chaotickému fungování kyjevských úřadů vyjadřuje kriticky, včetně špatně prostupných humanitárních koridorů (ale zrovna tak kritizuje i separatisty).

Kdo tvrdí, že Ukrajina v noci na sobotu "zastavila konvoj Červeného kříže", opakuje prostě ruskou válečnou propagandu.

Uvedené pochopitelně neznamená, že už neexistují další urgentní potřeby přesídlených osob či obyvatel obležených měst. Ale uvádí to do kontextu tvrzení ruské propagandy, že úřady v Kyjevě se snaží obyvatelstvo na východě "vyhubit" a brání tomu, aby mu byla poskytována humanitární pomoc. Takové tvrzení je účelová lež.

Příští týden slíbil Kyjev dále posílit aktivity směřující ke zjednodušení dodávek humanitární pomoci do oblasti bojů a zlepšení její mezinárodní koordinace. Absolutně však vylučuje možnost "doprovodu" humanitárních konvojů vojsky cizího státu.

Podle mezinárodního práva vyžaduje dodávka jakékoliv pomoci souhlas cílové země. Přísun vojenské kolony, zčásti snad složené z humanitárních zásob, bez souhlasu Ukrajiny, nepředstavuje v žádném případě standardní humanitární operaci.

Je na pováženou, pokud osoby ještě nedávno naprosto cynicky komentující veškeré západní "humanitární intervence" najednou křičí, že Rusko má na takovou "humanitární intervenci" právo. Opět jde o názornou ukázku dvojích standardů, podle kterých Západ je za určité aktivity soustavně pranýřován (často naprosto oprávněně), kdežto favorizovaný imperialismus s centrem v Moskvě je za totéž naopak dokonce vychvalován a jeho průhledné záminky k přísunu vojska na území sousedního státu jsou vydávány za vážně míněné důvody.

Humanitární pomoc civilnímu obyvatelstvu na východě Ukrajiny je nepochybně třeba posílit, osvobodit ji od celních poplatků, zajistit náležité fungování humanitárních koridorů a obecněji zajistit co nejlepší ochranu civilního obyvatelstva před důsledky války.

To ovšem nijak nesouvisí s aktivitami ruských ozbrojených složek, které by v případě skutečného zájmu přerušením zásobování separatistů z ruského území dokázaly zcela ukončit válečné utrpení civilistů na Ukrajině během několika málo dní.

0
Vytisknout
14903

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014