Francouzští poslanci připravují zákon, který má donutit supermarkety dávat neprodané potraviny charitativním organizacím

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Mnoho supermarketů ve Francii už poskytuje neprodané potraviny, které se však ještě dají konzumovat, charitativním organizacím, avšak nyní 63 francouzských poslanců ze všech politických stran připravilo návrh zákona, který chce tuto praxi uzákonit jako povinnost.

Připravili návrh zákona, který učinní povinným pro všechny supermarkety o rozloze minimálních 1000 čtverečních metrů "dávat neprodané, ale stále ještě konzumovatelné potraviny nejméně jedné charitativní organizaci".

Belgie se stala první evropskou zemí, která takovýto zákon zavedla letos v květnu.

Učinila to po návrhu Evropské unie zrušit nálepky typu "Zkonzumujte do" na kávě, rýži, těstovinách, tvrdých sýrech, džemech a čalamádách, což má snížit praxi vyhazování dosud použitelných potravin. V současnosti se vyhazuje ročně podle odhadů 100 milionů tun zcela kvalitních potravin ročně.

Francouzští poslanci citují odhad Světové organizace pro potraviny, podle něhož se v současnosti vyhazuje celá třetina vyrobených potravin, které jsou stále ještě konzumovatelné.

Jen ve Francii produkuje každý supermarket 200 tun odpadu ročně. Francouzi ročně vyhazují 20 až 30 kilogramů nepoužitých potravin a 7 kg je v neotevřeném balení. Představuje to vyhozené potraviny v hodnotě 400 euro ročně pro každou domácnost.

Francouzské supermarkety už poskytují velké množství neprodaných potravin charitativním organizacím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7169

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014