Některým Jazídům se podařilo uprchnout, desetitisíce zůstávají v katastrofální situaci

11. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Nejméně polovina ze 40 000 lidí, obklíčených džihádisty na vrcholku hory v severním Iráku odtamtud za posledních 24 hodin uprchla za pomoci kurdských vzbouřenců, kteří přišli ze Sýrie je zachránit.

Uprchlíci, členové sekty Jazidi, se uchýlili zpět do iráckého Kurdistánu po nebezpečné cestě kolem extremistů z Islámského státu, kteří je hrozili usmrtit a kteří je předtím obklíičili na hoře Sinjar.

Celodenní putování vedlo nejprve přes pohoří do Sýrie, pak přechodem v Pešchabouru tři hodiny severozápadně od Irbilu, kde jim kurdští činitelé poskytli potraviny a úkryt.

Mnoho tisíc dalších Jazidiů však dále zůstává na jižní straně stokilometrového pohoří a nejsou schopni dosáhnout bezpečného úniku, který pro některé Jazidie zajistili na severu kurdští bojovníci.

Americká armáda potvrdila, že provedla čtyři letecké údery proti postavením Islámského státu v sobotu. Irák, Turecko a USA také poskytly humanitární pomoc. Avšak Jazidiové svědčili o tom, že většina potravin a vody, shozená americkým letectvem prostřednictvím padáků se pádem na zem roztříštila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7344

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2014