Lavrov: Rusko odmítá přeložit humanitární pomoc na ukrajinské hranici

13. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že požadavek přeložení ruské humanitární pomoci na ukrajinská vozidla byl "opuštěn". Zprávy z Kyjeva tomu protiřečí.

V úterý ministr novinářům řekl, že představitelé Červeného kříže se s konvojem setkají na hranici - v místě, které bylo dohodnuto s úřady Kyjevě. Tam pomoc prohlédnou a spolu s kolonou budou cestovat na místo určení, a zejména v Luhanské oblasti.

Nicméně v Kyjevě dříve prohlásili, ža takovou možnost nepřipouštějí.

Lavrov také prohlásil, že jeho ministerstvo má ukrajinskou nótu obsahující vyjádření ohledně připravenosti přijmout humanitární pomoc.

Rada EU pro politiku a bezpečnost vyzvala v úterý večer k řešení humanitárních problémů na Ukrajině v souladu s mezinárodním právem a se souhlasem kyjevských orgánů.

Zástupce šéfa administrativy ukrajinského prezidenta Valerij Čalyj odpoledne informoval, že k 16:40 místního času Moskva nepředala ani Kyjevu, ani Červenému kříži soupis humanitární pomoci. Pokud se Rusko chce připojit k mezinárodní humanitární misi, řekl Čalyj, mělo by se řídit ukrajinskými a mezinárodními pravidly. Mezinárodní výbor Červeného kříže kromě přesnějších informací Moskvy o ruském konvoji požaduje, aby všechny strany konfliktu poskytly bezpečnostní záruky pro humanitární misi.

Zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže sdělili korespondentu BBC v Ženevě, že konvoj humanitární pomoci, která jede na Ukrajinu z Ruska, je výlučně konvojem Ruské federace. Mezinárodní výbor Červeného kříže nebyl do přípravy konvoje zapojen a je nezbytné vyjasnit některé otázky, včetně množství a typu přepravované pomoci.

Většina západních vlád varovala Moskvu před pokusy zahájit intervenci na Ukrajině pod hlavičkou humanitární pomoci.

Podrobnosti v ukrajinštině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12165

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2014