V Missouri se rozhořívají masivní rasové nepokoje

15. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Napětí na předměstí Fergusonu ve státě Missouri trvá již čtvrtý den a stále se stupňuje. Neozbrojený afroamerický výrostek byl o víkendu zabit a nepokoje se rozrostly poté, co místní policie oznámila, že vyšetřování se potáhne týdny. Odmítá také identifikovat policistu odpovědného za střelbu, po níž mladík zemřel.

Policie včera několikrát vystřelila granáty se slzným plynem, aby rozehnala protesty, které trvají už čtvrtý den od zastřelení osmnáctiletého Michaela Browna. Asi 350 protestujících poté uprchlo do bočních ulic nebo se ukrylo v autech. Policie tvrdí, že se stala terčem Molotovových koktejlů.

Dva novináři, Wesley Lowery z Washington Postu a Ryan L. Reilly z Huffington Postu, byli zatčeni a pak propuštěni, když v dané oblasti prováděli svou práci.

Nepokoje zesílily, když šéf místní policie Thomas Jackson sdělil novinářům, že okresní vyšetřovatelé ze Saint Louis budou pracovat celé týdny a odmítl sdělit jméno policisty, který Browna zastřelil, navzdory požadavkům kléru, protestujících a dokonce i hackerů.

V obasti, kde žije 21 000 obyvatel černé pleti, působí 53 policistů a 50 z nich jsou běloši.

Policie se obává, že by zveřejnění jména policisty ohrozilo jeho život, zatímco kritici namítají, že by naopak zjištěním konkrétního viníka konflikt ztratil rasový charakter.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12543

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2014