Ruští a ukrajinští ministři zahraničí budou jednat v Berlíně o příměří

17. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Jednání mezi Pavlo Klimkinem z Ukrajiny a Sergejem Lavrovem z Ruska se budou účastnit také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

"Chceme najít cestovní mapu k udržitelnému příměří a rámec pro efektivní pohraniční kontroly," uvedl Steinmeier před rozhovory. "Jen tímto způsobem se může východní Ukrajina uklidnit a Kyjev může pokračovat s celonárodním dialogem, který vhodným způsobem bude zahrnovat i lidi na východě země."

"Začala bitva o Luhansk"

16. 8. 2014

čas čtení 15 minut

Podle projektu Informator.lg.ua, provozovaného prokyjevskými žurnalisty původem z Luhanska především na základě svědectví místních obyvatel, v pozdních večerních hodinách 15. srpna začala bitva o regionální centrum. Ukrajinská vojska vstoupila do města a v ulicích probíhají boje.

Američané cvičí irácké islamisty

16. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Toto není explozívní odhalení pojednávající o tajném spojení mezi irácko-syrským chalífátem a vrahy z volstrýtu. Článek se zabývá nezamýšlenými důsledky toho, co Spojené státy v reakci na iráckou krizi právě dělají.

"Vzbouřenci mají "1 200 vojáků vycvičených v Rusku" a "150 jednotek bojové techniky"

16. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Nový "premiér" útvaru "Doněcká lidová republika" Alexandr Zacharčenko na včerejší tiskové konferenci oznamuje (stopáž 2:11 +), že separatistické síly získaly jako posily "150 jednotek bojové techniky" a "1 200 v Rusku vycvičených vojáků".

Echo Moskvy ZDE k videozáznamu uvádí:

Podle něj [Zacharčenka] se rezervy objevily v nejkritičtější chvíli. Čítají 1 200 osob personálu, který prošel čtyřměsíčním výcvikem na území Ruské federace. Kromě vojáků posily podle Zacharčenka zahrnují 30 tanků a 120 obrněných vozidel.

Guardian si také všímá, že Zacharčenko hovořil o personálu, který údajně prodělal vojenský výcvik přímo na území Ruské federace. Guardian informuje, že Zacharčenko uvedl, že muži i vojenská vozidla jsou umístěna nedaleko "koridoru" k ruské hranici, avšak konkrétně neuvedl, zda vozidla samotná přijela z Ruska. Guardian zdůrazňuje, že je nejasné, kolik koordinace povstaleckých bojovníků pochází z Ruska, a varuje, že žádná Zacharčenkova tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Dodává však, že je zřejmě podstatné, že přiznání, že na výcviku ozbrojenců na povstalecké straně se podílelo Rusko, poprvé přichází z povstaleckých zdrojů.

Zdroj v angličtině ZDE

Ukrajina uvádí, že "zničila ruská vozidla, která pronikla na její území"

15. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajina tvrdí, že zničila ruská vojenská vozidla na východě země den poté, co bylo zaznamenáno, že se kolona přesunuje přes rusko-ukrajinskou hranici.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sdělil v pátek telefonicky britskému premiéru Davidu Cameronovi, že kolona ruských ozbrojených vozidel byla zničena. Rusko popřelo, že by vozidla byla na ukrajinském území. Porošenkovu informaci o údajném zničení části ruského konvoje na ukrajinském území není možno ověřit z nezávislých zdrojů.

V prohlášení z Porošenkova úřadu se praví: "Pan prezident informoval [premiéra Camerona], že tyto informace jsou důvěryhodné, protože většinu těchto strojů [ruských vojenských vozidel] ukrajinské dělostřelectvo v noci eliminovalo.

Ukrajina "zničila" část ruské vojenské kolony na svém území, EU varuje Rusko před intervencí

15. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské dělostřelectvo mělo zničit "významnou" část ruské vojenské kolony, která v noci překročila hranici. Prezident Petro Porošenko to sdělil v telefonickém rozhovoru britskému premiérovi Davidu Cameronovi, oznamuje Porošenkův web. Neexistují však pro to žádné ověřitelné důkazy a Rusko tvrdí, že žádnou vojenskou kolonu na území Ukrajiny nevyslalo. ZDE

Nelze se smířit se zabíjením civilistů

16. 8. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 7 minut

Projev Jana Kavana ze sobotní demonstrace na Václavském náměstí, kterou organizovala Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém Východě.

Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

Umírají lidé. Stovky jsou vražděny na východní Ukrajině, v severním Iráku, přes dva tisíce v palestinské Gaze. Zabíjeni jsou i děti. V Gaze zahynulo již asi 470 dětí, dalších 2000 je zraněno, mnohé těžce. Nemůžeme k tomu mlčet. Nesmíme mlčet.

Ti, kteří mlčky přijímali holokaust, byli za něj spoluodpovědní. V našich podmínkách ti, kteří mlčeli k justičním vraždám v 50.letech byli za ně spoluodpovědní. Desetitisíce lidí, kteří v těchto dnech demonstrují v Londýně, Paříži, Římě a jinde proti plošnému bombardování Gazy, tuto spoluzodpovědnost odmítají. Vy, přátelé, ji také odmítáte a děkuji vám. Děkuji, že jste dnes přišli. Mělo by nás ale být tisíckrát více. Doma stále sedí ti, kterým je lhostejný osud lidí z jiných zemí, jiné kultury, jiného náboženství. A doma zůstávají i ti, kteří se nechali zmanipulovat jednostrannou propagandou postavenou na konstatování, že bombardování je ospravedlnitelnou obranou proti raketám, které odpaluje Hamás z Gazy. Nechci nyní zmiňovat fakt, že izraelský obranný systém Iron Dome tyto rakety úspěšně ničí, a tak mezi oběťmi konfliktu jsou jen 3 izraelští civilisté, z nichž myslím dva zemřeli důsledkem šoku.

Jakou logiku používá Hamas?

16. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Hamas se snaží při vyjednávání uplatnit svých 2000 mrtvých civilistů jako argument pro ukončení blokády Gazy, tedy tohoto faktu využít.

Bez ohledu na to, jestli by s tím ti mrtví souhlasili a bez ohledu na to, že ukončení blokády využije k dovozu dalších raket a zbraní. Ano, podívejte se, my jsme obětovali (čí jsou to tedy oběti?) 2000 lidí za naše "osvobození", tak dělejte, co chceme!

Možná, že v Arábii platí dnes logika jiná, než aristotelská, i když staří Arabové Aristotela do Evropy dovezli...

Proč jsou dnes ruské "humanitární" kamiony vesměs téměř prázdné?

15. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Courtney Weaver z Financial Times se nad fotografiemi zevnitř ruských kamiónů parkujících na hranici s Ukrajinou ptá: "Proč jich je tolik takřka úplně prázdných?" ZDE.

Fotogalerie téměř prázdných ruských "humanitárních" kamiónů zaparkovaných na hranici z webu listu Novaja gazeta ZDE.

Babiš si koupil média, aby psala pravdu. Koupí si i soudy?

15. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Česká televize nedávno odvysílala velmi zajímavý pořad o Andreji Babišovi. Dozvíme se tam např. to, že 94 ze 153 českých firem Agrofertu v posledních letech čerpalo dotace od státu a z Bruselu ve výši necelých 4 miliard korun, přičemž Babiš jako současný ministr financí je ten, kdo kontroluje správnost čerpání těchto dotací.

V Missouri se rozhořívají masivní rasové nepokoje

15. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Napětí na předměstí Fergusonu ve státě Missouri trvá již čtvrtý den a stále se stupňuje. Neozbrojený afroamerický výrostek byl o víkendu zabit a nepokoje se rozrostly poté, co místní policie oznámila, že vyšetřování se potáhne týdny. Odmítá také identifikovat policistu odpovědného za střelbu, po níž mladík zemřel.

Lauren Bacall (16. 9. 1924 - 12. 8. 2014)

15. 8. 2014 / Josef Brož

čas čtení 8 minut

Herečka Lauren Bacall zosobňovala krásu, půvab, ale i neodolatelný projev, který si zapamatovalo hned několik generací diváků. Odchází s ní poslední představitelka velké filmové éry, jež vytvářela normy.

29206

Povodeň

15. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení 5 minut

13. srpna 2002 kolem třetí hodiny odpolední kulminovala v Plzni několik dní trvající povodeň přívalovou vlnou, která zaplavila část středu města, viz foto č. 1 . To bylo od dvacátých let, kdy byla vybudována hluboká regulace toku Radbuzy městem, poprvé.

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Bez komentáře

15. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Obrněná kolona vojsk VDV Ruské federace v celní zóně u ukrajinské hranice nedaleko Kamenska-Šachtinského, Rostovská oblast, dnes dopoledne. Zdroj: ZDE.

Shaun Walker: "Může tohle někdo identifikovat?"

15. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

KD│ Reportér Guardianu Shaun Walker doprovázející "humanitární" konvoj dnes na ruské straně hranice vyfotografoval odpalovací vozidlo s radarem (TELAR) a zásobovací a odpalovací vozidlo (TEL) systému Buk. ZDE

Svědectví ukrajinských vojáků

15. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vojáci ze zbytků ukrajinské 72. gardové mechanizované brigády hovoří o soustavném ostřelování z Ruska, na které mají zakázáno reagovat, a o dalších podrobnostech svého pětiměsíčního nasazení na frontě.

Podzemí jazyka otevřené

15. 8. 2014 / Matěj Antoš

čas čtení 3 minuty

Již jednou jsme zde v Britských listech informovali o probíhajícím grantovém projektu, který si klade za cíl zmapovat specifickou mluvu lidí pohybujících se v drogovém prostředí. Výzkum, který provádí tým bohemistů z Filozofické fakulty Ostravské univerzity, pokračuje i druhým rokem a v této chvíli směřuje do finále.

Evropa zoufale hledá odpověď na iráckou krizi

15. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropa oprávněně váhá s vojenskou podporou vlády v Bagdádu, vzhledem k její pokračující neschopnosti dělit se o moc s menšinami a čelit "islámskému státu". Ale ozbrojená podpora Kurdů za účelem obrany jejich dosud stabilního regionu, který je nyní bezprostředně ohrožen, znamená mnohem menší a bezprostředně proveditelný úkol.

Co když se nepostavíte na žádnou stranu?

15. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

S velkým zájmem a očekáváním jsem si přečetl článek pana redaktora Karla Dolejšího Krásný nový svět propagandy. Pochopil jsem zcela jistě záměr autora správně, tedy nebýt ani na jedné straně dvou propagandistických táborů. Není mi však jasné, co se stane, zeptá-li se Vás někdo v případě konfrontace na čí jste vlastně straně? Co se stane v takovém případě? Přijme Vás ta či ona strana bez jasně vyhraněného názoru a nechá Vás jen tak být, když se nijak neprojevíte?, ptá se čtenář Jindřich Vohnout.

Polofakta nejsou fakta

15. 8. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 10 minut

Články Karla Dolejšího nečtu rád, musím však uznat, že jsou podloženy argumenty a fakty. To ale k objektivitě nestačí. Argumenty i fakta má většinou i protivná názorová strana. Tu sice KD občas cituje, většinou však s poznámkou, že citované informace nelze ověřit.

Porážka vzbouřenců na východě Ukrajiny nebude zrovna příčinou k oslavám

14. 8. 2014

čas čtení 7 minut

Je lepší, když zločinci prohrají, než když vyhrají, píše v britském deníku Times vojenský analytik Edward Lucas. Není to ale nutně důvod k jásotu. Hrozba Rusy podporovaného povstání na Ukrajině, které by se rozšířilo na sever a na západ z Krymu, stejně jako hrozba totální občanské války ustoupily. Ale blížící se konec (nebo přestávka) v nejkrvavějším evropském konfliktu od války v bývalé Jugoslávii není žádnou příčinou k oslavám.

Ukrajina je v katastrofální situaci, Rusko - pokud připustí, aby jeho lidé na Ukrajině byli poraženi - bude potřebovat zachránit svou pověst, což bude znamenat další problémy jinde. A Západ, který je rozhádaný a nesoustředěný, naprosto není vstavu, aby dokázal efektivně vyřešit nejvážnější evropskou bezpečností krizi za mnoho desetiletí.

Co se nepovedlo kmotrům, může se povést ANO

14. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Asi největší změna v "poměrech" v České republice za posledních deset let nebo i více je rozhýbání státního zastupitelství v případech, týkajících se politiků, což je zjevně zásluha nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Příkladem změny poměrů může být pád Nečasovy vlády.

Ukrajina: Nejasnosti kolem ruského konvoje, který se rozdělil

14. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský konvoj směřující na východ Ukrajiny se dnes rozdělil. Zhruba třetina nákladních vozidel doprovázená vojenskou technikou se blíží k hranici s Ukrajinou, kterou se patrně pokusí překročit na přechodu Izvarine kontrolovaném separatisty. Kde je další část konvoje není v tuto chvíli jasné.

OSN: Na Ukrajině dochází k eskalaci násilí

14. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Počet osob, usmrcených v konfliktu na východní Ukrajině, se za posledních čtrnáct dní zdvojnásobil, uvedl ve středu Úřad OSN pro lidská práva. Přitom pokračuje mezinárodní spor ohledně kontroverzního ruského "humanitárního" konvoje pro Ukrajinu.

Úřad OSN uvádí, že podle "velmi konzervativních odhadů" stoupl začátkem tohoto týdne počet mrtvých na 2086. 26. července byl celkový počet mrtvých 1129. Asi 5000 lidí bylo zraněno, uvedlo OSN a varovalo, že jasně jde o "eskalující trend" násilí na východě Ukrajiny.

Krásný nový svět propagandy

14. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

V propagandě jsou málokdy opravdu účinné sprosté lži typu dvaceti verzí sestřelení letu MH17 (k němuž se podle německého satirického serveru a proruských médií přiznal ukrajinský pilot Su-25; což prý byla předem plánovaná havárie dálkově ovládaného stroje plného mrtvol; atd.). Daleko lépe funguje koktejl ze špetky pravdy, mnohem většího množství toho, co by si lidé vroucně přáli, ačkoliv to není pravda - a teprve pak se přidá samotná drzá lež.

Memento Velké války, sto let poté

14. 8. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 22 minut

Sto let od Velké války je dobrý důvod k tomu si připomenout staré dobré "historia, magistra vitae", i když platnost těchto slov se ukazuje jako mýtus. Memento, nikoliv ale prostá analogie, z roku 1914 se dnes tím nejhorším způsobem připomíná na Ukrajině, kde zuří nový typ války se silným geopolitickým a velmocenským kontextem a vyvolává ve více a více lidech obavy z opakování velké, celoevropské války. Ve stínu Velké války ale žije Evropa do dnešních dnů - ne jenom kvůli dění na Ukrajině a nejen proto, že velká její část je vystavěna geograficky na půdorysu, který pomohla Velká válka vykrystalizovat. Tato válka začala pozvolný ale nezadržitelný úpadek Evropy a jejího světovládného postavení, a ukázala se tak být válkou sebedestruktivní, evropským Rubikonem. Dnešní Evropa je už jenom stín Evropy roku 1914. Z v minulosti širokého arzenálu její moci a autority ji dnes zbývá už jen ta ideologicko-kulturní, která ale nezadržitelně koroduje díky vnitřním i vnějším tlakům.

Bude se chtít všem politikům měřit stejným metrem pánům i kmánům?

14. 8. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

"Finanční úřad nepožívá žádné úcty ve společnosti. Dnes tam přijede podnikatel na Bentley, který má ztrátu, je na něj kontrola, ale on je agresívní a řve tam na zaměstnance. My vysíláme jasný signál, že finanční úřad už nebude klientsky vstřícný. Finanční úřad je tu na to, aby vybral daně a zabránil podvodům s DPH."To jsou slova, které v Interview ČT24 pronesl ministr financí Andrej Babiš. Ve stejném pořadu ministr financí zopakoval svůj záměr, přenést důkazní břemeno o nabytí majetku ze správce daně na poplatníka.

Nepříliš valná úroveň diskuse o Gaze na vlnách Českého rozhlasu

14. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Chtěl bych uvést několik postřehů k diskusi o dění v Gaze na ČRo Plus ZDE, které se zúčastnili bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, bývalý velvyslanec v Izraeli Daniel Kumermann, česko-palestinský politolog Šádí Shanaáh a publicista Roman Joch. Diskusi moderoval Petr Schwarz.

Lze ocenit, že slovo tentokrát dostali rovnocenně jak zastánci spíš propalestinského vnímání konfliktu (Jan Kavan a Šádí Shanaáh), tak proizraelského (Kumermann a Joch), což byl od minulé diskuse (Pojar a Slezák versus Shanaáh) pozitivní posun. Nicméně výběr komentátora nebyl vůbec šťastný. Schwarz při výběru dotazů na hosty tonul v tradičních klišé, omílal pořád dokola, co provádí Hamás, jak s ním nelze počítat, protože je to teroristické hnutí atd. (jakoby snad hlavní brzdou celého konfliktu byl Hamás), aniž by situaci v pásmu šířeji zarámoval.

Z posledního summitu BRICS: vzhůru k novému globálnímu řádu?

13. 8. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Summit z července 2014 v brazilské Fortaleze přinesl po delší době jasné výstupy skupiny BRICS. Jejich mediální ohlas není jednotný: někde jsou prezentovány jako počátek konce Západu, někde jako první skrovný krok k internacionalizaci yuanu... a někteří v nich vidí příznak končícího kapitalismu. Co skutečně přinesl brazilský summit?

Máte právo na svůj vlastní názor. Nemáte ale právo na vlastní fakta

13. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Mírně mě děsí protesty celé řady čtenářů, že Britské listy především vynikajícími analýzami Karla Dolejšího, které nestranně systematicky zkoumají zdroje ze všech válčících stran, kritizují v nynějším kontextu Rusko. Co máme ale, sakra, dělat, když nepřijatelné chování Ruska dokazují všechna nezávisle ověřitelná fakta! V určité části české veřejnost vzniká davová hysterie, která nemá absolutně žádný vztah ke skutečnosti. Ano, vyvolávají to pražská média, která svým propagandistickým postojem vedou lidi k pavlovovské reakci, že lidé automaticky začnou věřit opaku toho, co pražská média šíří. Jenže takto svět opravdu nefunguje. To nejde, tohle dělat.

Neposlouchám systematičtěji pražská média a kdykoliv je zaslechnu, vždycky mě šokuje jejich ostrá zaujatost, jejich aktivismus a jejich protiruská hysterie. Troufám si říci, že Britské listy toto nedělají. Vnímám analýzy Karla Dolejšího jako uměřené, férové a kriticky hodnotící jednání obou stran konfliktu. Pokaždé mě šokuje, když Karel Dolejší vydá analýzu, která kritizuje postoje ukrajinské i ruské strany, že přijde několik emailových nadávek, vyčítajících Britským listům, že nekriticky nepodporují Rusko. Lidi protestují proti nestranným a uměřeným analýzám!!

Už jsme to tady psali snad stokrát. Mechanismus, že vezmeme to, co říká Česká televize či píše IHned nebo IDnes, a obrátíme to o sto procent, získáme pravdu, prostě nefunguje. Ano, mě taky irituje, když si pustím Českou televizi a Český rozhlas, že z toho po prvních dvaceti vteřinách čiší ideologická zaujatost. Dnešní Rusko není ani komunistická, ani totalitní země. Jenže je to země, která řeší své vztahy s Ukrajinou poněkud nestandardním a nepřijatelným způsobem. Je děsivé, když nám dnes čtenáři píší, že od Britských listů očekávají proruskou propagandu, jaká se šíří na celé řadě doktrinářských internetových serverů, vycházejících v češtině. To by bylo pod naši úroveň a zlikvidovalo by to pověst Britských listů. To dělat nebudeme.

Britské listy byly vždycky, od samého začátku své téměř dvacetileté existence v opozici proti ideologickým a doktrinářským názorům, ať ty pocházely z pravice nebo z levice. Jsme tady od toho, abychom se pokoušeli lidi přimět myslet. Myšlení bolí. Jak zdůrazňoval americký senátor Daniel Patrick Moynihan: "Máte právo na svůj názor. Ale nemáte právo na vlastní fakta."

Lidi, prosím vás, zkuste trochu samostatně myslet. Nebuďte obětí pražských médií. Jejich propaganda, je, zdá se, velmi úspěšná. V tom smyslu, že přesvědčila značnou část národa, aby věřil v opak toho, co pražská média tvrdí. Jenže to jsou nesmysly. Tak nelze dospět k pravdě.

Britské listy přišly o názorovou pestrost

13. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

V minulosti jsem přivedl s nadšením k BL řadu čtenářů. Dnes toho docela lituji. Spektrum informací, které nabízely, bylo pestré a "ideovou vyhraněnost" jsem nevnímal, píše Jaroslav Šlambor.

Alespoň ne dominantně. Dnes je situace odlišná. Díky panu redaktorovi Dolejšímu, se BL vyprofilovaly ve vztahu ke kauze "Ukrajina", resp. Západ /zbytek světa k obrazu vytvářeného mainstreamem - pokud nejsou dokonce "papežtější, než papež". Zkrátím to - pan Dolejší je bezpochyby vzdělaný člověk, ale vidí svět přes filtr, který obraz deformuje do podoby, kterou kreslí jeho filozofie pohledu na svět.

Francouzská vesnice "Smrt Židům" odmítá změnit svůj název

13. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Centrum Simona Wiesenthala žádá přejmenování malé vesnice jižně od Paříže, která nese obskurní název "Smrt Židům" (La-mort-aux-Juifs). Šimon Samuels, ředitel pro mezinárodní záležitosti, o tom písemně informoval francouzského ministra Bernarda Cazeneuva a vyjádřil se, že byl "šokován" zjištěním, že něco takového existuje.

Evropa si Hitlera vyrobila

13. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pokud jsem správně pochopil ironický článek pana Dolejšího "O třech důvodech, proč Hitler nikdy nezačal II. světovou válku", má to zřejmě být narážka na dnešní situaci Ukrajina (+ tzv demokratický západ) vs Rusko, píše čtenář, který se podepsal jako Marek Roth. Pan Dolejší uvedl celkem správné důvody a příčiny, ale jaksi zapomněl porovnat tehdejší reparace a potupné "smlouvy" mezi tehdejším demokratickým (vlastně ještě kapitalistickým) západem a Německem s dnešními "sankcemi" tzv demokratického západu vůči Rusku a tedy podobnost vyústění následků na základě podobných příčin, kdy můžeme říci že "Evropa" si Hitlera "vyrobila" - a dnes vyrábí dalšího (kdo potřebuje válku ?)...

Jak se stát bezcitným

13. 8. 2014

čas čtení 10 minut

Zlé jazyky se už určitě ušklíbají, že kdo nechce zůstat pozadu, honem spěchá se svým komentářem k současné situaci v Gaze. Doufá, že přinese příměr, který ještě nikdo neobjevil, nový úhel pohledu či neotřelou formulaci. Uvědomuji si, že tragédie a násilí fungují jako paralyzující droga, píše Marie Fareh.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
83537